Momenteel jij en 69 anderen op onze sporttribune
Advertentie

Rugby: Six Nations 2023

Rugby: Six Nations 2023

Op zaterdag 4 februari begint het Six Nations 2023 rugby toernooi. Op 18 maart wordt dit zeslandentoernooi afgesloten met de laatste speeldag. Wie wordt dan de winnaar van deze 129e editie? Sporttribune blikt vooruit op het grootste en belangrijkste rugby toernooi van het noordelijke halfrond.

Historie Six Nations

De geschiedenis van het Zeslandentoernooi begon in 1883, toen de zogeheten Home Nations (Engeland, Schotland, Ierland en Wales) besloten een jaarlijkse competitie te beginnen. In 1910 werd Frankrijk toegelaten, waar rugby inmiddels erg populair was geworden. Tussen 1932 en 1939 werd het land echter weer uitgesloten, omdat de spelers betaald zouden worden.

Het huidige Zeslandentoernooi ontstond in 2000, toen Italië werd uitgenodigd. In enkele jaargangen was het niet mogelijk alle wedstrijden te spelen, zodat er ook geen winnaar werd uitgeroepen. Tijdens de wereldoorlogen werd het toernooi niet georganiseerd.

Favorieten Six Nations 2023

Frankrijk won dit toernooi vorig jaar en is als titelverdediger één van de Six Nations 2023 editie. Grootste uitdager lijkt Ierland te worden dat in uitstekende vorm verkeert. Ook van de Engelse ploeg wordt veel verwacht. Schotland, Wales en Italië zijn de outsiders en zij zullen proberen de grote favorieten te slim af te zijn.

Franse bondscoach Fabien Galthié: “Gezamenlijke visie voor Six Nations”

De Franse bondscoach Fabien Galthié rekent tijdens dit toernooi onder meer op sterspeler Antoine Dupont. De keuzeheer van de de Franse XV blaakt dan ook van het zelfvertrouwen: “Gaan we een titel verdedigen of gaan we een titel halen? Dat is de vraag die we aan elkaar gaan stellen en zo krijgen we een gezamenlijke visie voor de Six Nations 2023 editie.”

Missie

“Toen we dit team drie jaar geleden formeerden, zeiden we dat we snel wedstrijden wilden winnen, dat we titels wilden winnen en dat we weer een kracht in het wereldrugby wilden worden. Dat was drie jaar geleden en we werken nog steeds aan de structuur die we drie jaar geleden hebben neergezet. Dus als we kijken naar de zin van de missie, is het om wedstrijden te winnen, titels te winnen en een kracht te blijven in het wereldrugby. En hoe kan je dat beter doen dan deze Six Nations 2023 te pakken?”

Wanneer is de Six Nations 2023

De 129e editie van het grootste rugbytoernooi in Europa, de Six Nations 2023, wordt gespeeld van zaterdag 4 februari tot en met zondag 18 maart. Op de openingsdag worden er twee duels uitgevochten: Wales – Ierland en Engeland – Schotland.

Titelverdediger en topfavoriet Frankrijk komt op zondag 5 februari voor het eerst in actie als het tegen Italië uitkomt. Op de laatste speeldag is het Schotland – Italië, Frankrijk – Wales en Ierland – Engeland.

Speel nu bij BetCity en ontvang een €20,- free bet! * Bonusvoorwaarden van toepassing. 18+

Relevante nieuwsberichten

speel bewust © Sporttribune.nl 2005 - 2024. Alle rechten voorbehouden.

Cookies

Wij respecteren uw privacy. Wij gebruiken enkel eenvoudige cookies voor de beste gebruikerservaring.

Meer informatie