Momenteel jij en 111 anderen op onze sporttribune
Advertentie

De grootste Afrikaanse voetballer allertijden

De grootste Afrikaanse voetballer allertijden

Eusébio da Silva Ferreira was de grootste Afrikaanse voetballer allertijden. Donderdag 25 januari 2007 is hij 65 jaar geworden. De in Mozambique geboren voetballer, dat toen nog een kolonie was van Portugal, was letterlijk en figuurlijk één van de meest kleurrijke spelers in het mondiale voetbal van de jaren ’60.

Sporting Club de Lourenço Marques was een opleidingsinstituut van de Portugese club Sporting Lissabon, waar ook Eusébio voetbalde. In het begin van 1961 werd hij door Sporting naar de Portugese hoofdstad gehaald om de club te versterken. Maar op het vliegveld kidnapte aartsrivaal Benfica het talent. Maandenlang werd Eusébio gevangen gehouden in een klein vissersdorpje tot Sporting de Afrikaan was vergeten.

In het voorjaar van 1961 werd Eusébio wereldwijd nieuws. Tijdens een toernooi in Parijs speelde Benfica tegen het FC Santos van Pelé. De ruststand was 5-0 voor Santos, maar de 19-jarige Eusébio deed na rust nog wat terug, door een hattrick voor Benfica te maken.

Eusébio zit nog als toeschouwer op de tribune als Benfica op 31 mei 1961 zijn eerste Europese titel in de wacht sleept met een 3-2 overwinning tegen Barcelona in het Wankdorf-stadion van Bern. Een jaar later – Eusébio is pas twintig – betreedt hij in Amsterdam tijdens de Europa Cup-finale tegen Real Madrid (misschien wel de mooiste EC-finale uit de geschiedenis) het wereldtoneel. De Spanjaarden nemen een 2-0 voorsprong, Benfica komt na rust terug tot 3-3 en dan staat hij daar: de ‘parelvisser’ van Mozambique. Met twee doelpunten schenkt hij De Adelaars van Lissabon de tweede Europa Cup 1 op rij: 5-3.

Eusébio won vele prijzen en was topscorer van menig toernooi. Zo werd hij tien keer landskampioen en vijf maal bekerwinnaar met Benfica. Hij was vanaf 1964 tot en met 1973 elk jaar topscorer van de Portugese competitie. In 1968 was hij de eerste winnaar van de Gouden Schoen en dat succes zou hij vijf jaar later herhalen.

Eén van zijn vele hoogtepunten uit zijn carrière is het WK van 1966 in Engeland. Hij leek met Portugal in de kwartfinale te stuiten op Noord-Korea, want de Portugezen keken al snel tegen een 3-0 achterstand aan. Maar mede door vier doelpunten van Eusébio bereikte Portugal de halve finale met 3-5. Daar werd De Zwarte Panter door Engeland uit zijn droom geholpen. Als troost werd de derde plaats nog wel gepakt met een 2-1 zege op de Sovjetunie en werd hij topscorer met negen goals. Maar Eusébio zou – net als Johan Cruyff – zijn carrière beëindigen als keizer zonder kroon.

Na Benfica verdween de Europese Pelé van het toneel en speelde hij nog een aantal jaren in Mexico, Amerika en Canada. Tijdens het EK van 2004 was Eusébio wel weer in beeld, want het werd in zijn land gehouden. Tijdens het toernooi grapte hij nog: “In mijn tijd was er niet een suikeroom zoals Abramovic. Stel je voor, anders zouden Pelé, Rivera, Cruyff en ik natuurlijk in de Chelsea-kleuren hebben gespeeld.”

Er waren nog enkele onderscheidingen voor Eusébio weggelegd na zijn voetballoopbaan. Zo stond hij op de tiende plaats op de lijst van de beste spelers van de twintigste eeuw en werd hij door de Portugese voetbalbond gekozen tot de beste Portugese speler ooit. Daarom werd voor de Pérola Negra een bronzen standbeeld van hem geplaatst bij de ingang van Benfica’s legendarische Stadio de la Luz.

Speel nu bij BetCity en ontvang een €20,- free bet! * Bonusvoorwaarden van toepassing. 18+

Relevante nieuwsberichten

speel bewust © Sporttribune.nl 2005 - 2024. Alle rechten voorbehouden.

Cookies

Wij respecteren uw privacy. Wij gebruiken enkel eenvoudige cookies voor de beste gebruikerservaring.

Meer informatie