Momenteel jij en 81 anderen op onze sporttribune
Advertentie

Mohammed Ali: He is still The Greatest

Mohammed Ali: He is still The Greatest

Kinshasa, Afrika. Het is 30 oktober 1974. Het gevecht genaamd ‘The Rumble in the Jungle’ tussen Mohammed Ali, op dat moment 32 jaar, en de jonge zwaargewicht kampioen George Foreman. Vele critici schreven Ali af en gaven hem geen schijn van kans tegen Foreman die bekend stond om zijn harde stoten waardoor al zijn tegenstanders al na twee á drie rondes tegen de vloer gingen. Na twee rondes had Ali een tactiek gevonden genaamd ‘the rope a dope’ en bleef vervolgens vijf rondes lang in de touwen hangen en daagde Foreman uit om hem te slaan. Foreman plaatste de ene na de andere harde stoot op het lichaam, maar Ali gaf geen krimp. Het plan werkte want Foreman werd steeds moeizamer en in de achtste en laatste ronde sloeg Ali toe met een combinatie van stoten en sloeg Foreman knock out met een korte rechtse. Het onverwachte kwam uit. Mohammed Ali had zijn titel herwonnen op Afrikaans grondgebied. “Jullie weten niet hoeveel deze overwinning voor mij betekent”.

Een eerbetoon aan Mohammed Ali die vandaag 17 januari zijn 65e verjaardag viert. In 1942 werd Cassius Marcellus Clay jr geboren in Louisville, Kentucky. Met zijn 1 meter 90 grote verschijning maakte hij indruk tijdens de Olympische Spelen van 1960 in Rome als amateur bokser. Ali veroverde de gouden medaille, maar maakte vooral indruk met zijn vechtstijl. Hij had zijn handen niet hoog voor het bedekken van zijn gezicht, maar gebruikte zijn snelheid en vooral zijn ongekende voetenwerk om de stoten te ontwijken. Ooggetuigen vertelden dat zij een bokser hadden gezien die als een balletdanser door de ring bewoog.

De wereld maakte voor het eerst kennis van Mohammed Ali, destijds Cassius Clay, op 25 februari 1964 in Miami. Ali nam het op tegen wereldkampioen Sonny Liston voor zijn eerste titelgevecht. De pas 22-jarige Ali werd geen kans toegedicht door het publiek en de kenners, hij zou in de eerste ronde al knock out gaan. Ali bleek een showman te zijn en ging verbaal de strijd aan met Liston tijdens de voorbereiding. Liston was niet goed voorbereid op het gevecht behalve een snelle overwinning. Vanaf dat de bel klonk maakte Ali indruk met zijn bewegingssnelheid waarmee hij de krachtige stoten ontweek van Liston. Na zeven ronde kwam Liston niet meer uit zijn hoek en dat betekende dat Mohammed Ali zijn eerste wereldtitel had veroverd. “Ik ben pas 22 jaar, wereldkampioen en ik zie er goed uit. Ik moet wel de grootste zijn”, antwoordde Ali.

Na het titelgevecht viel de wereldkampioen op door er openlijk voor uit te komen dat hij zich bekeert had tot de islam. In 1967 kwam er nog een schepje bovenop toen hij weigerde dienst te nemen in de Vietnam oorlog. Uiteindelijk werd hij vrijgesproken door het hooggerechtshof en mocht na drie jaar afwezigheid weer boksen in de ring. Ali verloor het titelgevecht van Joe Frazier in 1971 en dat was de eerste nederlaag die hij leed als een professionele bokser. In 1974 heroverde hij zijn wereldtitel door Foreman te verslaan in Afrika. Een jaar later won hij zijn derde wereldtitel door zijn rivaal Frazier na een spannend gevecht van 15 rondes te verslaan.

Mohammed Ali bokste door tot zijn laatste gevecht in 1981 waar hij verloor van wijlen Trevor Berbick. ‘The Greatest’ ging nooit knock out en deed de wereld versteld staan van zijn kwaliteiten als bokser, maar ook als mens. Hij had veel betekend in zijn tijd voor de Afro-Amerikanen en zette zich na zijn bokscarriere in voor goede doelen. Hij vertelde de wereld in 1964 al dat hij de grootste zou worden en hij heeft gelijk gekregen, want Mohammed Ali is de grootste allertijden. De bokser viert vandaag zijn verjaardag in besloten kring met zijn familie, hij had geen zin in een groot feest. Zoals bekend leidt de bokser al meer dan twintig jaar aan de ziekte van Parkinson.

Speel nu bij BetCity en ontvang een €20,- free bet! * Bonusvoorwaarden van toepassing. 18+

Relevante nieuwsberichten

speel bewust © Sporttribune.nl 2005 - 2024. Alle rechten voorbehouden.

Cookies

Wij respecteren uw privacy. Wij gebruiken enkel eenvoudige cookies voor de beste gebruikerservaring.

Meer informatie