Momenteel jij en 63 anderen op onze sporttribune
Advertentie

Ten Dam: “Wielrennen is mooiste sport ter wereld”

Ten Dam: “Wielrennen is mooiste sport ter wereld”

Vorig jaar viel hij op door zijn goede prestaties in de Ronde van Duitsland. Mede als gevolg daarvan had Laurens ten Dam weinig moeite met het vinden van een nieuwe ploeg nadat Unibet stopte met sponsoring. Dit seizoen mag Ten Dam bij Rabobank bewijzen klaar te zijn voor de grote wedstrijden. Sporttribune sprak met hem in een tweeluik over het verleden, het heden en de toekomst.

Onlangs kwam Laurens behoorlijk hard ten val. Gelukkig lijkt de schade mee te vallen. “Het gaat vrij goed naar omstandigheden. De hechtingen zijn er inmiddels uitgegaan, het zit vrij goed dicht. Er is nog een plekje dat nog niet helemaal dicht is, daar zit nu een pleister overheen. Ik ben nu op weg naar Italië. Ik mag vanaf morgen daar weer volle bak trainen. “

Over het verschil tussen de huidige Rabobank-ploeg en zijn vorige ploeg Unibet is Laurens erg duidelijk: “ Unibet was toch meer een kleinschalige ploeg. Rabobank is veel grootser en beter georganiseerd. Ook nu ik geblesseerd raak merk je dat. Direct wordt alles geregeld om zo snel mogelijk weer aan het werk te kunnen. Je wilt natuurlijk zo weinig mogelijk tijd verliezen. Dit brengt natuurlijk ook verplichtingen voor ons als renners met zich mee. Bij Unibet was het al prima als we iets presteerden. Bij Rabo wordt daarentegen wel veel meer van je verwacht. Rabobank is een topploeg en daarom moeten we ook meer en vaker presteren.”

Ten Dam reed eerder voor de amateurploeg van Rabobank voordat hij enkele jaren in buitenlandse dienst doorbracht. Hij kan dus goed beoordelen welke ontwikkeling de ploeg de afgelopen jaren heeft doorgemaakt: “ Ik zat toen bij de amateurs. Bij de profs hangt nu een goede sfeer, we gaan ervoor en we zijn allemaal goed in vorm. Bij de amateurs waren het toen nog de beginjaren, we wonnen lang niet zoveel als nu. En iedereen werkte er nog bij. Nu zijn zelfs de renners in de amateurploeg ook professioneel bezig. Hierdoor is de stap naar de professionals voor deze jongens kleiner geworden. Het gaat nu gewoon hartstikke goed.”

In februari is er veel te doen geweest over het startbewijs voor de Tour. Voor Ten Dam een bekend verhaal en hij maakt zich hierover dan ook niet al te druk: “ Ik ken inmiddels het klappen van de zweep (WK: Unibet werd vorig jaar geweerd door diverse ProTour wedstrijden). Ik laat het helemaal langs me heen gaan. Vorig jaar maakten we ons bij Unibet in het begin nog wel druk maar dat heeft geen zin. Als renner kun je er niets aan doen, tenzij je als renners gezamenlijk een vuist kunt maken. Ik zie dit jaar wel meer solidariteit binnen het peloton dan vorig jaar. Als Unibet werden we door niemand gesteund. Er zijn door de ontwikkelingen nu meer ploegen die in gevaar komen en daardoor is er meer solidariteit. Binnen de Rabo-ploeg hebben we het er wel even over gehad, maar uiteindelijk gaat het al snel weer over de koers, de route etc. Alle ploegen hebben Unibet vorig jaar laten zitten. De ProTour werkte prima, sponsors hadden vier jaar lang zekerheid, renners kregen langere contracten. Maar nu is niemand meer zeker. We hadden vorige jaar voor Parijs-Nice met alle ploegen moeten weigeren om te starten. Uiteindelijk denken alle renners en ploegen toch alleen aan zichzelf en dat is korte termijn denken.”

Speel nu bij BetCity en ontvang een €20,- free bet! * Bonusvoorwaarden van toepassing. 18+

Relevante nieuwsberichten

speel bewust © Sporttribune.nl 2005 - 2024. Alle rechten voorbehouden.

Cookies

Wij respecteren uw privacy. Wij gebruiken enkel eenvoudige cookies voor de beste gebruikerservaring.

Meer informatie