Momenteel jij en 65 anderen op onze sporttribune
Advertentie

Dopingrel in België rondom Patrick Lefevere

Dopingrel in België rondom Patrick Lefevere

 Het wielrennen in België is op scherp gezet, door een publicatie in Het Laatste Nieuws. Volgens de Belgische krant houdt de ploegmanager van QuickStep zich al dertig jaar bezig met doping en om dit kracht bij te zetten worden acht getuigen aan het woord gelaten. Die weten ook dat Lefevre zelf verslaafd zou zijn geweest aan amfetamines, die hij ook verhandelde. Dat eerste geeft hij toe, maar over de verdere verwijten is de Belg furieus.

Een Italiaanse dokter die actief was in de Mapei-ploeg, de voorloper op Quickstep, zegt in de krant: “Groeihormoon kwam van de apotheek, epo bestelden de renners meestal via internet. Als je een goed seizoen wou rijden, moest je tussen de twintig- en dertigduizend euro neerleggen, producten inbegrepen. Lefevere wist ervan, zag het gebeuren, en keurde het allemaal goed.”

Lefevre, momenteel op een congres in Geneve van de ploegleiders van de ProTour doet dit in een reactie af als ‘dikke bullshit’. “Ik werk sinds 1992 samen met dokter Van Mol. Ik heb het trainingscentrum van Mapei mee opgericht om talenten als Pozatto bij de junioren al uit de handen van Italiaanse doktors te houden. Wij wilden de medische begeleiding door de Mapei-dokters laten gebeuren, niet door buitenstaanders.” De Belg zit in een lastig pakket, want hij is een fel tegenstander van doping en wilde als voorzitter van de ploegleidersorganisatie zelfs Discovery uit de club zetten. Dit vanwege het vastleggen van Ivan Basso, waardoor de wielerploeg de erecode zou hebben gebroken.

Er is één ding dat de ploegleider wel toegeeft. “Het enige dat klopt, is dat ik als prof amfetamines gebruikt heb. Zeven, acht keer, en mijn lijf verdroeg het niet. Een dealer ben ik niet geweest, absolute onzin. De keren dat ik doping nam, moest ik het kopen van iemand anders. En wat Luc Capelle verder beweert, daar ben ik zeer gerust in. Wat een referentie. Capelle zit al voor de derde keer vast wegens een poging tot moord. Tot daar zijn geloofwaardigheid.” Capelle is samen met Roland Coosaet (organisator Driedaagse van De Panne) de enige getuige die met naam en toenaam wordt genoemd in het artikel in de Belgische krant. De overige zes bronnen zijn anoniem.

Als ploegleider ontkent hij alles in Het Laatste Nieuws. “Ik ben verantwoordelijk voor de toekomst van mijn mensen. Als u mijn imago beschadigt, dat zal ik mijn huid duur verkopen. Dan mag u een proces verwachten en hoge, hoge schadeclaims. Ik heb 25 jaar keihard gewerkt. Momenteel onderhandel ik met diverse sponsors. Bedoeling is om hen vast te leggen tot 2011 met een optie op nog vier jaar. Dat gaat om 50 miljoen euro. Het zou jammer mocht deze zaak door dit gevalletje verkeerd aflopen.”.

Een gang naar de rechter is voor Lefevre een zekerheidje. “Dit zijn zonder meer lasterpraktijken waarop zeker een rechtszaak volgt. Ik ga me zomaar niet ten onrechte laten beschuldigen van dopingzondaar of drugsdealer. Naast Capelle zijn het anonieme getuigen. Dan is het makkelijk om iemand af te breken.”

“Of mijn toekomst als manager, ploegleider en dergelijke meer nu in gevaar komt? Ik word de laatste weken al wat meer geviseerd, beschimpt en bespot, uitgemaakt voor hypocriet ook. Neem nu de zaak-Dedecker. Direct waren de collega-ploegleiders akkoord om me te steunen. Ik zit vandaag met hen aan tafel in Genève. Ik zal wel horen wat ze nu zeggen”, zo besluit Lefevere op de beginnen dopingrel. Het zal zeker niet het laatste zijn wat we er over horen.

Speel nu bij BetCity en ontvang een €20,- free bet! * Bonusvoorwaarden van toepassing. 18+

Relevante nieuwsberichten

speel bewust © Sporttribune.nl 2005 - 2024. Alle rechten voorbehouden.

Cookies

Wij respecteren uw privacy. Wij gebruiken enkel eenvoudige cookies voor de beste gebruikerservaring.

Meer informatie