Momenteel jij en 69 anderen op onze sporttribune
Advertentie

Formule 1: Grand Prix Verenigde Staten 2022

Formule 1: Grand Prix Verenigde Staten 2022

Op zondag 23 oktober wordt de Grand Prix Verenigde Staten 2022 verreden. Geeft Max Verstappen zijn wereldtitel extra glans door ook deze Formule 1 race te winnen? Of richt de tactiek van Red Bull zich op het binnenhalen van de constructeurstitel en wordt Sergio Perez uitgespeeld als troefkaart? Sporttribune blikt vooruit op de GP Verenigde Staten 2022 in Austin, Texas.

Historie Grand Prix Verenigde Staten

Deze race behoort tot de oudjes op de racekalender. Al in 1908 werd er een autorace georganiseerd onder deze naam. Het echte verhaal van de GP USA begon in 1958. Toen er een sportwagenrace op Riverside op het programma stond. De reden om dit evenement in het leven te roepen, was dat er in de VS een tekort aan wegracewagens met één zitplaats was. De organisatoren wilden bewijzen dat er ondanks het tekort wel een echte Grand Prix gehouden kon worden. Het duurde een jaar voordat ze dit voor elkaar kregen. Maar om de reiskosten te verminderen, werd de race 3.000 mijl naar het oosten verplaatst, naar Sebring, Florida. Maar Sebring bleek te ver verwijderd te zijn van grote stedelijke gebieden en het evenement leverde geen geld op, maar kostte juist geld.

In 1960 was de tweede poging terug in Riverside, waar twee jaar eerder een enorme menigte was gekomen voor de sportwagenrace. Maar deze keer zorgde matige belangstellingen voor een financieel gat bij de organisatoren.

De derde poging was wel raak. In Watkins Glen, New York kwamen wel veel fans naar de race. De stad had vlak na de oorlog zeer succesvolle races gehouden door de straten van de stad en op de omliggende wegen. Deze derde Formule 1 race, nu de Grand Prix van de Verenigde Staten genoemd, trok een grote en enthousiaste menigte. De Formule 1 had een thuis gevonden in de USA.

Mooiste circuit ter wereld

De race werd 20 keer gehouden in Watkins Glen en na de race van 1970 kreeg de baan een grote make-over en uitbreiding. Destijds werd de baan geprezen als het mooiste racecircuit ter wereld, maar de tijd en de afnemende drukte door slecht weer en opkomstcijfers in 1979 en 1980, brachten de organisatie opnieuw in financieel gevaar.

Sinds 2007 is de race weer helemaal terug en kan de wedstrijd jaarlijks rekenen op massale belangstelling. Mede dankzij goede sponsoren en mediabelangstelling is de GP USA in Austin, Texas op het Circuit de Americas. Momenteel behorende tot één van de klassiekers van het F1 seizoen.

Max Verstappen: “De auto is geweldig goed momenteel”

Max Verstappen heeft de wereldtitel al binnen, dus de druk er is af. Tenminste als het gaat om punten scoren voor het individuele kampioenschap. De titel voor constructeurs is natuurlijk nog wel een doel voor Red Bull Racing. Verstappen zelf zegt dat de druk en emoties rondom de race nu wel heel anders zijn dan vorig jaar toen hij volop in de strijd met Hamilton zat. Als echte sportman wil hij echter wel gewoon altijd winnen, zeker nu zijn bolide in topconditie is. “De auto is geweldig op dit moment, dus ik heb er enorm veel zin om weer het maximale eruit te halen. Of dat genoeg is voor de winst zullen we zondag zien.”

Speciale helm

Verstappen zal die race rijden met een speciaal voor de Austin GP ontworpen helm, die gebaseerd is op de iconische elementen het Circuit of the Americas.

Wanneer is de Grand Prix Verenigde Staten 2022

De Grand Prix Verenigde Staten 2022 wordt gehouden van vrijdag 21 oktober tot en met zondag 23 oktober. Op vrijdag is de vrije training, op zaterdag zal de startvolgorde worden bepaald tijdens de kwalificaties en de race op het Circuit of the Americas (COTA) zal op zondag 23oktober worden verreden. De startlichten springen om 23:00 uur Nederlandse tijd op groen voor weer een enerverende Grand Prix in Austin, Texas.

Speel nu bij BetCity en ontvang een €20,- free bet! * Bonusvoorwaarden van toepassing. 18+

Relevante nieuwsberichten

speel bewust © Sporttribune.nl 2005 - 2024. Alle rechten voorbehouden.

Cookies

Wij respecteren uw privacy. Wij gebruiken enkel eenvoudige cookies voor de beste gebruikerservaring.

Meer informatie