Momenteel jij en 73 anderen op onze sporttribune
Advertentie

Olympische wegwedstrijd: Wielrenners Team NL op jacht naar eremetaal

Olympische wegwedstrijd: Wielrenners Team NL op jacht naar eremetaal

De Olympische Spelen beginnen zaterdag direct met een knaller van een wedstrijd: de olympische wegwedstrijd voor mannen. Alle grote wielerprofs die in vorm zijn en voor hun land mogen uitkomen staan zaterdag(nacht) aan het vertrek in Tokyo. Het parkoers is zwaar met veel hoogtemeters en zal bovendien verreden worden in de verzengende hitte. Kunnen de Oranjemannen potten breken en topfavorieten Tadej Pogacar, Wout van Aert en Remco Evenepoel verrassen?

Historie olympische wegwedstrijd

Al in 1896 werd de eerste olympische wegwedstrijd verreden. Wie anders dan een Griekse renner wist in Athene de eerste gouden plak te pakken! Aristidis Konstantinidis deed dat overigens op een geleende fiets, nadat hij onderweg tijdens de 87 kilometer lange wedstrijd tot tweemaal toe pech kreeg met zijn eigen fiets. Een toeschouwer hielp hem uit de brand en bezorgde Griekenland daarmee de eerste gouden medaille in de wegwedstrijd wielrennen.

Hennie Kuiper, winnaar in 1974, is de enige Nederlander die ooit een gouden medaille wist te veroveren op de olympische wegrit voor mannen.

Deelnemers olympische wegwedstrijd

De deelnemerslijst is om je vingers bij af te likken. Tourwinnaar Pogacar staat samen met landgenoot Primoz Roglic (Jumbo – Visma) aan het vertrek namens Slovenië. Ook de Belgen komen met een ijzersterke ploeg in actie. Naast titelverdediger Greg van Avermaet rijden Wout van Aert en Remco Evenepoel mee als topfavorieten voor winst in deze olympische wegwedstrijd.

Een ander sterk blok is dat van de Engelsen. Adam Yates, Simon Yates, Geraint Thomas en Tao Geoghegan Hart starten namens de Britse equipe. Spanje probeert met good old Alejandro Valverde hoge ogen te gooien, terwijl Denemarken mikt op Jakob Fuglsang. Tourrevelatie Vingegaard doet niet mee in Tokyo.

En dan de Oranje equipe. Met Wilco Kelderman (vijfde in de afgelopen Tour de France), Bauke Mollema (ritwinnaar in diezelfde Tour) en Tom Dumoulin heeft Nederland drie outsiders in de gelederen. Dylan van Baarle en Youri Havik moeten die kopmannen uit de wind houden tot aan de beklimming van de Mikuni Pass. Deze berg wordt gezien als de scherprechter voor deze koers.

Bauke Mollema: “Het wordt een slijtageslag”

“We hebben het parcours al goed kunnen verkennen en het is erg mooi”, zegt Mollema in zijn vooruitblik op de olympische wegrit. “De Mikuni Pass is supersteil en extreem zwaar, de andere klimmen zijn goed te doen. Ik verwacht een heel zware koers, met dit warme weer wordt het een slijtageslag.”

Laatste kans

Mollema droomt al jaren van olympisch succes en beseft dat zaterdag wellicht zijn laatste kans is: “Ik geloof dat ik ver kan komen als de benen goed zijn. Van jongs af aan zat ik bij de zomer- en winterspelen twee weken voor de televisie. Voor mij zijn de Spelen specialer dan een EK of WK. Het is natuurlijk maar eens in de vier jaar. Dit is mijn tweede keer en waarschijnlijk ook mijn laatste kans.”

Tijdstip olympische wegwedstrijd wielrennen

Het peloton vertrek om 04:00 uur Nederlandse tijd voor de ruim 200 kilometer lange wedstrijd. Rond 10 uur wordt de finish verwacht. Volg al het wielernieuws en de olympische verrichtingen van de renners vanaf de eerste rij via Sporttribune.nl!

Speel nu bij BetCity en ontvang een €20,- free bet! * Bonusvoorwaarden van toepassing. 18+

Relevante nieuwsberichten

speel bewust © Sporttribune.nl 2005 - 2024. Alle rechten voorbehouden.

Cookies

Wij respecteren uw privacy. Wij gebruiken enkel eenvoudige cookies voor de beste gebruikerservaring.

Meer informatie