Momenteel jij en 65 anderen op onze sporttribune
Advertentie

Spelcomputer shirtsponsoring razend populair in jaren ’90!

Spelcomputer shirtsponsoring razend populair in jaren ’90!

Voetbal is mega populair en dat weten sponsoren ook. In de afgelopen jaren heb je daarom heel veel verschillende sponsoren zien langskomen op de voetbalshirtjes van spelers. Opvallend is dat een groot aantal bedrijven die games verkopen, dit veelal in het verleden ook hebben gebruikt om hun populariteit te laten groeien. Hier is een leuk overzicht van een aantal verschillende game-sponsoren die je hebt zien langskomen in het betaald voetbal. Zit jouw favoriete gameontwikkelaar er ook tussen?

Het jaren ’90 gevecht tussen Nintendo en Sega

Nintendo

De Nintendo is een mega populaire spelcomputer en ze zijn slim geweest door deze populariteit ook nog eens te vergroten door hun logo op voetbalshirts te printen. Het hoofdkantoor van Nintendo is te vinden in de hoofdstad van Japan: Kyoto. In 1995 droeg het lokale team Kyoto Sanga shirts met het Nintendo-logo erop.

Nintendo shirtsNintendo zag dit wel zitten en is vervolgens ook nog bij andere clubs gaan zoeken naar kansen om te sponsoren. Zo waren de Nintendo shirts te vinden bij het Italiaanse team Fiorentina in 1997. Het Nintendo shirt werd gedragen door beroemde sterspelers zoals Gabriel Batistuta en Rui Costa. In die tijd één van de bekendste Argentijnse en meest getalenteerde Portugese spelers. Een goede zet van Nintendo dus, om met deze twee sterspelers hun spelcomputer te promoten.

Daarnaast heeft de Spaanse club in Sevilla ook een tijd met een voetbalshirt met Super Nintendo erop gelopen. Er is een enorm iconische foto waarbij je Maradonna – misschien wel de meeste beroemde voetbalspeler – ziet in een Super Nintendo shirt.

Sega

Sega was in de jaren ’90 één van de grootste rivalen van Nintendo. Sega deed er daarom goed aan om zichzelf te gaan promoten via het sponsoren van voetballers. Doordat het Sego logo op verschillende shirts te zien was, werd Sega een tijdlang nog populairder. JEF United was één van die teams die tijdens de J. League gesponsord werd door Sega.

Bergkamp Arsenal Sega sponsor Daarnaast heeft Sega ook het Arsenal team in de English Premier League gesponsord. Dit was een heel populair shirt en in die tijd werd ook de Dreamcast console gelanceerd in Europa. Sega heeft daarnaast ook nog andere teams gesponsord zoals: Sampdoria, AS Saint-Étienne en Deportivo de la Coruna. Er werden zelfs verschillende varianten van het officiele Arsenal voetbalshirt met Sega sponsering uitgebracht.

Op de foto hiernaast zie je de Nederlandse voetballegende Dennis Bergkamp, in het shirt van Arsenal met Sega hoofdsponsor.

Desondanks is het niet gelukt als Sega om Nintendo te verslaan en is de Dreamcast console helaas geflopt in Europa. Hieruit kunnen we een belangrijke les halen: als je als gamebedrijf voetballers gaat sponsoren, betekent het niet meteen dat iedereen ook jouw spelcomputer gaat kopen.

Sony

Sony is één van de hoofdsponsors van de UEFA Champion’s League, maar dat betekent niet dat ze daarnaast ook heel veel individuele teams en spelers sponsoren. Het tegendeel is waar. AJ Auxerre is één van de weinige spelers met een speciaal Sony shirt dat ook nog eens een PlayStation logo heeft.Playstation voetbalshirt

Daarnaast is Sony ook gezien op het shirts van het Costa Ricaanse team Liga Deportiva Alajuelense en ook op het Italiaanse Juventus. Sony heeft zichzelf dus wat extra bekendheid weten te geven door hun naam te laten printen op populaire voetbalclubs.

Microsoft

Xbox voetbalsponsor

Wie kent hem niet? De Xbox! De Xbox is niet onbekend in de voetbalwereld. Je kunt er namelijk het mega populaire spel FIFA op spelen. Daarnaast heeft de Xbox ook niet stilgezeten. Ze hebben hun logo lagen drukken op verschillende voetbalshirts om nog meer populariteit te winnen. Xbox heeft een tijdje zijn logo gehad op het team van Seattle Sounders, een lokale club in de Verenigde Staten waar Microsoft ook vandaan komt.

Konami

Het bekende Konami dat uit Japan komt heeft ook in de J. Leauge spelers gesponsord, waaronder de Tokyo Verdy. Konami is één van de lokale gamebedrijven in de regio en daarom kon je hun logo ook vaak zien op verschillende Japanse voetbalshirts.

Capcom

Capcom heeft een tijdje hun lokale team Cerezo Osaka gesponsord. Het Capcom shirt kwam zelfs in een video naar voren. De club zelf had een hele felle kleur roze als shirt wat een uitnodigende uitstraling had met de gele letters van Capcom.

Atari

Atari shirtsponsor LyonEen enorm bekende naam in de wereld van de video games is Atari. Ook gameontwikkelaar Atart had zich begin 2000 toegelegd op het afnemen van sponsorruimte op voetbalshirts. De spelletjesfabriekant werd in 2000 hoofdsponsor van de Franse club Olympique Lyonnais. Dit was in de tijd dat Atari als merknaam niet veel goed kon doen en het bedrijf serieus moest investeren en terugvechten om hun ooit zo goede naam weer voor het goede daglicht te brengen. Atari kwam precies in deze periode ook in handen van de Franse gameuitgever Infogrames. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat tijdens het seizoen 2001-2002 Atari’s naam te zien was op het shirt van Olympique Lyonnais in de Franse voetbalcompetitie.

Waar zijn de spelcomputer sponsors gebleven?

De gamewereld is een wereld op zich en heeft een grote groep met fanatieke aanhangers. Wanneer je dus jouw favoriete speler met jouw favorieten gamemerk gekleed ziet gaan, dan is dat natuurlijk ontzettend leuk om te zien. Of iets minder, wanneer je helemaal opgaat in de consolewars (de fictieve oorlog tussen de verschillende gameontwikkelaars die eens in de zoveel tijd een nieuwe spelcomputer uitbrengen.

Uiteraard waren er enkele decenia’s geleden nog veel meer spelcomputer fabriekanten die naam wilde maken via de sport. Om het artikel enigszinds aantrekkelijk en behapbaar te houden hebben we gepoogd de meest spraakmakende reclamedeals uit te lichten. Want ook de Commodore als sponsor bij Chelsea, Ocean bij voetbalclub FC Martigues en Eidos als sponsor van de Engelse voetbalclub Manchester City. Zelfs het bedrijf EA, natuurlijk bekend van de populaire FIFA spellen had een voetbalshirtsponsor bij Swindon Town. Dergelijke reclameuitingen vanuit spelcomputer fabrikanten zien we op deze wijze vrijwel niet meer terug in de sport. Daarmee lijkt de trend van het sponsoren op deze wijze tot het verleden te behoren.

Is er een speler of team die jij nog wel eens door een gameontwikkelaar gesponsord zou zien willen worden? Of ben je van mening dat shirtsponsoring vanuit de gameindustrie tot het verleden behoort? Wat het ook mogen zijn, een leuke manier van sponsoring was het wel en het leverde de gamebedrijven meer dan genoeg aandacht op!

Speel nu bij BetCity en ontvang een €20,- free bet! * Bonusvoorwaarden van toepassing. 18+

Relevante nieuwsberichten

speel bewust © Sporttribune.nl 2005 - 2024. Alle rechten voorbehouden.

Cookies

Wij respecteren uw privacy. Wij gebruiken enkel eenvoudige cookies voor de beste gebruikerservaring.

Meer informatie