Momenteel jij en 69 anderen op onze sporttribune
Advertentie

Tennis: ATP Finals 2022

Tennis: ATP Finals 2022

Het tennisseizoen wordt komende week afgesloten met de ATP Finals 2022. Hieraan doen alleen de acht beste tennissers uit het enkelspel en teams uit het dubbelspel van het betreffende seizoen mee. Het toernooi staat daarom dan ook wel bekend als het officieuze wereldkampioenschap van het tennis. Sporttribune.nl blikt vooruit op de ATP Finals 2022.

Historie ATP Finals 2022

Het toernooi begon in 1970 onder de naam ‘The Masters’. Met de totstandkoming van de ATP werd de naam in 1990 pas voor het eerst veranderd in ‘ATP Tour World Championship’.

Deze tennismeeting heette vanaf het jaar 2000 tot en met jaar 2008 de “Tennis Masters Cup”. In de jaren tussen 2009 tot en met 2016 was de naam van het toernooi de “ATP World Tour Finals”. In 2017 verkortte de ATP de naam naar ATP Finals. Sinds 2009 tot en met 2020 is Londen de toernooilocatie. In 2021 werd te organisatie van de ATP Finals voor vijf jaar toegekend aan de Italiaanse stad Turijn, waar ook dit jaar de ATP Finals worden betwist.

Recordhouders

De Zwitser Roger Federer is met in totaal zes overwinningen recordhouder van dit tennistoernooi. De Serviër Novak Đoković, de Amerikaan Pete Sampras en de geboren Tsjecho-Slovaak, maar tot Amerikaan genaturaliseerde Ivan Lendl wonnen alle drie het enkelspeltoernooi vijfmaal. Daarna volgt de Roemeen Ilie Năstase met vier zeges. In 1973 bereikte de Nederlander Tom Okker de finale, die hij verloor van diezelfde Năstase.

In het dubbelspel is het Amerikaanse duo Peter Fleming en John McEnroe recordhouder met zeven titels, nota bene op een rij: vanaf 1978 tot en met 1984. De eerste twee jaren daarvan klopten ze in de finale onder anderen voornoemde Tom Okker. Diens landgenoten Jacco Eltingh en Paul Haarhuis wonnen het toernooi nadien tweemaal: in 1993 en 1998.

Novak Djokovic: “Ik kom naar Turijn om te winnen”

Novak Djokovic heeft moeilijke jaren achter de rug. Om inmiddels bekende redenen was hij niet overal welkom, maar hij zal wél in Turijn zijn om voor de titel in de ATP finale 2022 te strijden. Djokovic: “Elk toernooi is belangrijk in deze fase van mijn carrière. Waar ik ook speel, ik probeer te winnen. Dat is geen geheim. Dat is een beetje mijn mentaliteit en aanpak in Turijn. Ik voel me erg goed op de baan. Ik denk dat ik nu heel, heel goed tennis speel.”

Andere omstandigheden

“Je moet fit en fris zijn”, vervolgt Djokovic. “Het mooie is dat je in de groepsfase een dag tussen elke wedstrijd hebt, dus je hebt tussen elke wedstrijd de tijd om te herstellen, wat goed is. Ik heb hier vorig jaar ook gespeeld en echt goed tennis gespeeld. Halve finale gespeeld, strakke wedstrijd tegen Zverev, die de uiteindelijke kampioen was. Dus ik weet dat de omstandigheden anders zijn. De bal vliegt meer omdat hij hoog stuitert. De baan is vrij snel. Je moet goed serveren. Ik was hier een paar dagen eerder om te trainen en hopelijk op mijn best te zijn.”

Rafael Nadal: “Gevochten om de Finals te mogen spelen”

Ook de Spanjaard Rafael Nadal is in Italië. Zijn landgenoot Alvaraz heeft hem inmiddels van de troon gestoten, zowel in het tennis als in eigen land en bij dit toernooi. Maar Nadal blijft supergemotiveerd en een grote kanshebber om de eindzege te pakken. Nadal: “Ik heb gevochten om mezelf te plaatsen voor deze Finals en ik kom zonder wedstrijdritme, maar dat is niet erg. Ik moet wedstrijden spelen, dat is het belangrijkste en dat kan ik hier in Turijn gaan doen. Ik heb er dan ook ontzettend veel zin in.”

Wanneer zijn de ATP Finals 2022

De ATP Finals 2022 worden van 13 tot 20 november 2022 gespeeld op indoor hardcourtbanen in de Pala Alpitour in Turijn, Italië. de ATP-tour van 2022. Dit wordt de 53e editie van het toernooi en de tweede keer dat Turijn de eindejaarskampioenschappen van de ATP Tour organiseert. Mis niks van het toptennis en alle andere topsport door plaats te nemen op de Sporttribune: het online nieuwskanaal waar je dagelijks terecht kunt voor nieuwe voorbeschouwingen.

Speel nu bij BetCity en ontvang een €20,- free bet! * Bonusvoorwaarden van toepassing. 18+

Relevante nieuwsberichten

speel bewust © Sporttribune.nl 2005 - 2024. Alle rechten voorbehouden.

Cookies

Wij respecteren uw privacy. Wij gebruiken enkel eenvoudige cookies voor de beste gebruikerservaring.

Meer informatie