Momenteel jij en 71 anderen op onze sporttribune
Advertentie

De magie van Vlaanderen

De magie van Vlaanderen

Op 18 oktober 2020 won Mathieu van der Poel de Ronde van Vlaanderen. Een superspannende millimeter sprint met de Belg Wout van Aert werd in het voordeel van de Nederlands kampioen beslecht. Van der Poel won eerder al de Amstel Gold Race en talloze prijzen in het veldrijden en mountainbiken. Toch was die overwinning, op die dag, in die wedstrijd de mooiste van zijn carrière. Wat is dat toch met de Magie van Vlaanderen?

Vlaamse hoogmis: Magie van Vlaanderen

De Ronde van Vlaanderen wordt ook wel de Vlaamse hoogmis genoemd. Hetgeen zoveel betekent als een geestelijk hoogtepunt, vergelijkbaar met een zaligmakende kerkdienst of preek. In het overwegend katholieke Vlaanderen is zo’n uitspraak nogal wat en toch is iedere Vlaming, wielerfan of niet, het ermee is. De Magie van Vlaanderen is zo groot dat dit jaar zelfs de voetbaltopper tussen Royal Antwerp FC en RSC Anderlecht is verplaatst naar maandag. Alles en iedereen moet wijken voor De Ronde.

Toch is de Magie van Vlaanderen dit jaar een stuk minder dan andere jaren. De reden? Corona. Geen of nauwelijks publiek. Geen wapperende gele vlaggen met de Vlaamse leeuw erop en geen rijen dik publiek op de Koppenberg, de Oude Kwaremont of de Paterberg. Ook geen renners die zich over de kasseistroken een weg banen tussen het uitzinnige publiek.

De nieuwe Magie van Vlaaderen: de strijd der lage landen

Weg Magie? Nee, dat niet. Want gelukkig er is de strijd der lage landen. Vorig jaar in het voordeel van Nederland beslecht door de winst van Van der Poel, maar Van Aert lijkt dit jaar in betere vorm te zijn.

Fabian Cancellara: “Betere reclame voor sport bestaat er niet”

Oud-winnaar Fabian Cancellara noemt de tweestrijd Van der Poel – Van Aert reclame voor het wielrennen. “De races die we de laatste maand hebben gezien, waren de mooiste van de afgelopen tientallen jaren. Betere reclame voor de sport bestaat niet.”

Julian Alaphilippe: de Magie van Vlaanderen?

En met de afgelasting van Parijs – Roubaix, ook alweer door corona, zal de Ronde van Vlaanderen de laatste confrontatie in het voorjaar zijn tussen deze twee kemphanen. Maar wellicht wordt het zondag wel zoals een oud spreekwoord luidt: waar twee honden vechten om een been, gaat de derde ermee heen. En die derde zou zomaar wereldkampioen Julian Alaphilippe kunnen zijn. Of totaal iemand anders, want ook dat is De Magie van Vlaanderen.

Volg al het wielernieuws via Sporttribune.nl: jouw plaats om vanaf de eerste rij wielrenen te volgen!

Relevante nieuwsberichten

speel bewust © Sporttribune.nl 2005 - 2024. Alle rechten voorbehouden.

Cookies

Wij respecteren uw privacy. Wij gebruiken enkel eenvoudige cookies voor de beste gebruikerservaring.

Meer informatie