Momenteel jij en 75 anderen op onze sporttribune
Advertentie

TribuneTalk: Moet Bas Nijhuis buitenspel gezet worden?

TribuneTalk: Moet Bas Nijhuis buitenspel gezet worden?

De arbitrage is dit seizoen al meerdere malen onderwerp van gesprek geweest bij Eredivisiewedstrijden. Wel of geen penalty, gele kaarten, rode kaarten en afgekeurde doelpunten: het lijkt aan de orde van de dag. Afgelopen zaterdag ging het (weer) mis, toen Bas Nijhuis als VAR de verkeerde lijn trok bij een doelpunt van PEC Zwolle. Een fout die grote gevolgen kan hebben in de degradatiestrijd.

Camerabeelden en doellijntechnologie

Het Eredivisieseizoen 2021 – 2022 is het voetbalseizoen dat de boeken ingaat als het seizoen waarin veel beslissing vanachter het ‘scherm’ gemaakt zijn. Soms correct, soms incorrect. In interviews zeggen trainers, waaronder Feyenoord trainer Arne Slot, altijd dat het de ene keer meezit en de andere tegen. Maar in werkelijkheid zal iedere coach balen als er punten verloren gaan dankzij een scheidsrechtelijke dwaling. Of zoals Roger Schmidt zegt: ‘Geef die schaal dan maar meteen aan Ajax’.

PSV – Ajax

Die uitspraak van de Duitser kwam na de goal van Ajax in de competitiewedstrijd PSV – Ajax dit seizoen. Een bal leek overduidelijk over de zijnlijn, maar scheidsrechter noch VAR zag aanleiding de treffer van Ryan Gravenberch te annuleren. Een doorn in het oog bij veel voetbalvolgers. Schmidt zei daarop dat de arbitrage vaak in het voordeel van de Amsterdammers beslist. Waar of niet waar, als het de schijn tegen heeft is dat slecht voor imago van het betaalde voetbal.

Wel of geen goal? Bas Nijhuis: buitenspel!

In de wedstrijd PEC Zwolle – FC Utrecht vecht voor zijn laatste kans om in de Eredivisie te blijven. Bas Nijhuis keurde door middel van de VAR het doelpunt van Kasteneer (PEC Zwolle) af. Achteraf bleek dat Nijhuis het verkeerde lijntje had getrokken en de goal niet afgekeurd had mogen worden. Foutje bedankt, maar grote gevolgen. PEC Zwolle zakte door de 1-1 tegen Utrecht van plek zestien naar achttien. En dat zou rechtstreekse degradatie betekenen.

Moet Bas Nijhuis buitenspel gezet worden?

Het probleem is natuurlijk niet Bas Nijhuis, maar de VAR. De Video Assistent Referee heeft geen automatisch technologie, zoals wel bij doellijntechnologie wordt toegepast. Kortom: het blijft mensenwerk. En waar mensen werken worden fouten gemaakt. Er zal dus wat moeten veranderen om het voetbal nog eerlijker te maken, want zowel bovenin als onderin zijn er cruciale momenten die zeer waarschijnlijk bepalend gaan zijn voor de eindstand.

Relevante nieuwsberichten

speel bewust © Sporttribune.nl 2005 - 2024. Alle rechten voorbehouden.

Cookies

Wij respecteren uw privacy. Wij gebruiken enkel eenvoudige cookies voor de beste gebruikerservaring.

Meer informatie