Momenteel jij en 71 anderen op onze sporttribune
Advertentie

TribuneTalk: Nederland kan wereldkampioen worden!

TribuneTalk: Nederland kan wereldkampioen worden!

Komende zondag begint in Qatar het WK voetbal en het Nederlands elftal doet mee! Dat lijkt misschien vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Oranje miste het vorige WK en kwalificatie voor deze eindronde werd ternauwernood bewerkstelligd. Toch is Nederland Ć©Ć©n van de favorieten voor de wereldtitel. Sterker nog: Nederland kan wereldkampioen worden!

De selectie

Vorige week vrijdag maakte bondscoach Louis van Gaal zijn selectie bekend. Daarin een aantal verrassingen. Het selecteren van Frimpong was wellicht nog wel de grootste verrassing, hoewel sc Heerenveen doelman Andries Noppert ook in het oog springt.

Frimpong, speler van Bayer Leverkusen, is de eerste speler van het Nederlands voetbalelftal die geen Nederlands spreekt. En daarmee hebben we een primeur te pakken. Lastig, wellicht, in de communicatie. Maar voor Van Gaal geen reden om hem niet mee te nemen.

Ook het meenemen van Ajacieden Daley Blind, JurriĆ«n Timber, Davy Klaassen en Kenneth Taylor is omstreden. Ajax is totaal uit vorm en deze vier spelers raken ook al wekenlang geen knikker. Toch mogen ze mee. Reden volgens Van Gaal? ‘Omdat ze passen in de groep en geleverd hebben in de afgelopen interlands’. Een bittere pil voor mannen als Sven Botman (Newcastle United) en Arnaut Danjuma (Villarreal) die mede hierdoor buiten de boot vallen.

Frenkie de Jong: “Nederland kan wereldkampioen worden”

In de aanloop naar de openingswedstrijd van Oranje tegen Senegal worden veel spelers gevraagd naar de kansen van Nederland. In de poulefase treft Ons Oranje naast Senegal ook gastland Qatar en Ecuador. Volgens Frenkie de Jong is dit slechts een opmaat voor al het moois wat daarna nog kan gaan komen. “Ik geloof in dit team en in de speelwijze die we hanteren. Ja, we zijn kanshebber op de wereldtitel en durf hardop te zeggen dat Nederland wereldkampioen kan worden.”

Misstanden Qatar

Ook bondscoach Louis van Gaal ziet kansen voor Oranje en gaf al na de loting aan ‘het geluk aan zijn kont te hebben hangen’. De laatste keer dat Van Gaal op een WK aanwezig was, in 2014, bereikte hij met het Nederlands elftal die halve finale en werd derde door in de troostfinale met 0-3 van BraziliĆ« te winnen. Nu is het WK in Qatar, een omstreden land vanwege diverse misstanden op het gebied van mensenrechten.

Van Gaal: “Politieke kwestie”

Dat is Van Gaal, de oudste bondscoach op dit WK, ook niet ontgaan. “Denk je dat ik geen TV kijk? Natuurlijk weet ik dat hier in Qatar dingen gebeuren die niet kloppen. Dat is een feit, dat is geen vraagteken. Het is een politieke kwestie, maar we gaan niet wegkijken. Wij gaan met de KNVB – ik hoor wat er mogelijk is en wat er niet mogelijk is – een wijk bezoeken. Of ik geld wil doneren? Ik kan niet de hele last van de hele wereld op mijn schouders dragen.”

Topwedstrijden

In de eerste fase van het toernooi wordt er in poultjes gespeeld. De topwedstrijden uit de eerste speelronde zijn: Spanje – Duitsland (27 november), Engeland – Wales (29 november) en Polen – ArgentiniĆ« (30 november). In dat laatste duel staan de twee grootste sterren van dit moment tegenover elkaar Robert Lewandowski (Polen) en Lionel Messi (ArgentiniĆ«).

Wedstrijden Nederland

In de groepsfase speelt Nederland op maandag 21 november haar eerste duel. Tegenstander is dan Senegal. Op vrijdag 25 november volgt het tweede groepsduel tegen Ecuador en op dinsdag 29 november zal de laatste wedstrijd in Groep A worden afgewerkt. Oranje speelt dan tegen gastland Qatar.

Wanneer is de nieuwe wereldkampioen bekend?

Het toernooi in Qatar start op zondag 20 november om 17:00 uur met de wedstrijd Qatar – Ecuador en zal duren tot en met zondag 18 december als de finale gespeeld gaat worden. Wie wordt de nieuwe wereldkampioen? Wordt het Nederland of gaat Ć©Ć©n van de andere favorieten (Duitsland, ArgentiniĆ«, BraziliĆ«, Engeland, BelgiĆ« en Spanje) er met de titel vandoor?

Wellicht staat er straks in Qatar een outsider met de beker omhoog en wordt bijvoorbeeld Frankrijk, Portugal of Italiƫ als wereldkampioen gekroond. Sommigen houden zelfs rekening met Zwitserland, Serviƫ of Denemarken als mogelijke eindwinnaar van dit toernooi. Sporttribune.nl plaatst tijdens het WK dagelijks voorbeschouwingen op de duels die gespeeld gaan worden. Mis dus niks en neem plaats op de online Sporttribune!

Relevante nieuwsberichten

speel bewust Ā© Sporttribune.nl 2005 - 2024. Alle rechten voorbehouden.

Cookies

Wij respecteren uw privacy. Wij gebruiken enkel eenvoudige cookies voor de beste gebruikerservaring.

Meer informatie