Momenteel jij en 67 anderen op onze sporttribune
Advertentie

Champions League finale: Manchester City versus Chelsea

Champions League finale: Manchester City versus Chelsea

Nu Villarreal de Europa League 2020 – 2021 heeft veroverd moet er nog slechts één prijs verdeeld worden. Maar dat is wél direct de hoofdprijs: de Champions League finale. Op zaterdag 29 mei gaan Manchester City en Chelsea uitmaken wie de beker omhoog mag houden. Wie kan zich straks voor minimaal een jaar de beste voetbalclub van Europa noemen? Manchester City of toch Chelsea?

De overwinning van Villarreal kwam tot stand na een zenuwslopende strafschoppenserie, waarbij Manchester United doelman David de Gea de ongelukkige was. Hij miste nadat er maar liefst 18 penalty’s op rij werden verzilverd. Voor de komende Champions League finale betekent dit dat een favorietenrol vooraf niets zegt. Manchester United zou immers de Europa League ‘wel even’ winnen? Niet bleek minder waar.

Champions League finale: Manchester City – Chelsea FC

De finale van zaterdag is er één tussen twee ploegen uit hetzelfde land en dezelfde competitie. Ze kennen elkaar dus door en door. De allereerste confrontatie tussen beide elftallen vond plaats in het seizoen 1907 1908. Sindsdien zijn 155 wedstrijden gespeeld tussen de twee voetbalgrootmachten uit Engeland. Dit aantal is relatief laag, omdat City een tijdje van het hoogste strijdtoneel verdwenen was.

The Cityzens wonnen in ‘slechts’ 54 onderlinge duels van Chelsea. De Londense formatie zegevierde tot nu toe 63 keer als er tegen City werd gespeeld en in 38 wedstrijden werden de punten gedeeld. Opvallend is dat het aantal gescoorde doelpunten relatief dicht bij elkaar ligt: Chelsea kwam 221 keer tot scoren tegen City en de ploeg uit Manchester trof 207 keer het net achter een Chelsea doelman.

Guardiola: “Eerste Champions League finale voor City”

Beide ploegen zijn aan elkaar gewaagd en een echte favoriet is er in geen enkele finale. Dat bleek woensdag in de Europa League maar weer. Manchester City coach Josep Guardiola is dan ook voorzichtig in zijn analyse vooraf: “City stond nog nooit in de UEFA Champions League finale, Chelsea wel. Ze wisten zelfs de Champions League al eens te winnen. Hopelijk behoren wij tot de groep die maar één keer in de finale hoeft te staan om deze te winnen.”

Thomas Tuchel: “We hebben Manchester City al tweemaal verslagen”

Chelsea coach Thomas Tuchel kwam gedurende het seizoen over van Paris Saint Germain en onder zijn leiding behaalde Chelsea de Champions League finale: “Sinds mijn komst naar Chelsea hebben de spelers hier enorm goed gepresteerd. Zelfs als we verliezen, spelen we vaak goed, maar ontbreekt het geluk even. We hebben City afgelopen weken tweemaal verslagen, dat gegeven helpt ons zeker. En waarom zouden we dat niet nog een keer kunnen doen in deze Champions League finale?”

Erelijst UEFA Champions League

Er wordt aanstaande zaterdag gezocht naar de opvolger van Bayern München. De Duitse formatie versloeg in 2020 Paris Saint Germain in de finale. In 2019 won Liverpool de belangrijkste beker voor clubteams. De Engelsen versloegen Tottenham Hotspur met 2-0. Ook toen was er dus al een All Engeland-final in de Champions League.

Liverpool doorbrak daarmee de Spaanse dominantie of eigenlijk vooral die van Real Madrid. De Spaanse ploeg uit de hoofdstad van dat land won de Champions League finale in 2014, 2016, 2017 en 2018. In 2015 wist FC Barcelona de eindstrijd winnend af te sluiten door Juventus met 3-1 te verslaan. Bayern München is de winnaar van 2013 en in 2012 pakte Chelsea de beker voor landskampioenen door datzelfde Bayern te verschalken.

Wanneer is de Champions League finale 2021?

De UEFA Champions League finale 2020 – 2021 wordt gespeeld op zaterdag 29 mei in de Portugese hoofdstad Porto. Het duel tussen Manchester City en Chelsea begint om 21:00 uur.

Volg al het voetbalnieuws vanaf de eerste rij via Sporttribune.nl!

Speel nu bij BetCity en ontvang een €20,- free bet! * Bonusvoorwaarden van toepassing. 18+

Relevante nieuwsberichten

speel bewust © Sporttribune.nl 2005 - 2024. Alle rechten voorbehouden.

Cookies

Wij respecteren uw privacy. Wij gebruiken enkel eenvoudige cookies voor de beste gebruikerservaring.

Meer informatie