Momenteel jij en 65 anderen op onze sporttribune
Advertentie

EURO 2020: Engeland – Kroatië

EURO 2020: Engeland – Kroatië

Nadat vrijdag Italië in actie kwam en zaterdag België haar eerste EURO2020 wedstrijd heeft gespeeld komt er zondag nog een favoriet voor de eindzege in actie. Engeland speelt haar eerste pouleduel tegen Kroatië. Kunnen de Kroaten een vuist maken tegen het Engelse nationale elftal? Het wordt in elk geval in een interessante strijd in deze eerste wedstrijd in Groep D: Engeland – Kroatië. 

Historie Engeland – Kroatië

Er werden in het verleden negen onderlinge wedstrijden afgewerkt. Opvallend is dat de eerste ontmoeting pas in 2003 was. Dat heeft er voor een deel mee te maken dat Kroatië als land ook nog niet zo oud is. Op 20 augustus 2003 werd er een vriendschappelijk duel afgewerkt. De Engelsen wonnen dat duel met 3-1.

In 2004 troffen beide landen elkaar op het EK. Opnieuw waren de Engelsen de beste: 2-4 winst voor Engeland. Twee jaar later namen de Kroaten revanche voor die nederlaag. Door tijdens de EK kwalificatie te winnen met 2-0 in het thuisduel en de uitwedstrijd op Wembley in Londen ook nog eens met 2-3 naar zich toe te trekken.

Daarna was het echter uit met de pret: Engeland won in 2008 de WK kwalificatie met 1-4 van de Kroaten en liet de ploeg in 2009 nogmaals verbijsterd achter door met 5-1 te zegevieren. Op het WK 2018 troffen beide landen elkaar ook: Engeland verloor – na verlenging – met 2-1. De Nations League wedstrijden uit datzelfde jaar eindigde in 0-0 (in Kroatië) en 2-1 voor Engeland in hun thuisduel.

Kroatische bondscoach: “We zijn een nieuw team”

Kroatië verloor van Frankrijk in de WK-finale en eindigde voor Wales in de kwalificatie. Maar hun manager, Zlatko Dalic, stond erop dat Engeland als favoriet zou beginnen tegen zijn kant. “We zijn een nieuw team in vergelijking met het WK”, zei hij. “We hebben daar gewonnen, maar nu wordt het veel moeilijker – ze zijn een heel sterk team met veel jonge spelers. Ik ben eerlijk gezegd best een beetje bang voor Engeland”, aldus Dalic in zijn voorbeschouwing op dit EURO2020 duel.

Gareth Southgate: “Kroatië op Wembley is een briljante openingswedstrijd”

Southgate nam die opmerkingen met een korreltje zout, hoewel hij toegaf dat zelfs het verslaan van Kroatië op een groot toernooi de teleurstelling van twee jaar geleden niet zou wegnemen. “Ik weet zeker dat hij daar tactisch zuinig omgaat met de waarheid”, zei hij.

Southgate: “Engeland – Kroatië: altijd close!”

“We hebben drie hele spannende wedstrijden tegen ze gespeeld, met heel weinig verschil tussen de teams, alle drie de keren. In hun laatste wedstrijd lieten ze Chelsea’s Mateo Kovacic achter op de bank, wat je een beetje vertelt over de kwaliteit die ze hebben. Er is echt een heel interessant duel. Ze hebben enorm ervaren spelers door het hele team die grote wedstrijden hebben gespeeld, en we zitten helemaal aan de andere kant van de schaal: erg jong met veel energie, maar nog steeds aan het leren en verbeteren. Kroatië op Wembley is een briljante openingswedstrijd voor de fans en de spelers”, zo besluit Gareth Southgate die naast Kroatië in de groepsfase ook nog moet spelen tegen Tsjechië en buurland Schotland.

Volg al het EK nieuws via Sporttribune.nl.

Speel nu bij BetCity en ontvang een €20,- free bet! * Bonusvoorwaarden van toepassing. 18+

Relevante nieuwsberichten

speel bewust © Sporttribune.nl 2005 - 2024. Alle rechten voorbehouden.

Cookies

Wij respecteren uw privacy. Wij gebruiken enkel eenvoudige cookies voor de beste gebruikerservaring.

Meer informatie