Momenteel jij en 53 anderen op onze sporttribune

EURO2020 finale: Italië – Engeland

Na precies 50 wedstrijden zal op zondag 11 juli de finale van de Europees kampioenschap voetbal gespeeld. Italië – Engeland is de 51e en laatste wedstrijd op EURO2020. Na wedstrijden in Amsterdam, Rome, Kopenhagen en tal van andere plaatsen in Europa komt daarmee een einde aan bewogen toernooi. Over overzicht.

EURO2020 Road to the final

Het begon allemaal op vrijdag 11 juni met het duel Italië – Turkije. De Italianen wonnen en legde daarmee de basis voor hun finaleplaats. Turkije, dat tegen Nederland nog verraste in de WK kwalificatie, was al na de groepsfase klaar.

Vervolgens was er het voorval met Christian Eriksen. Een dramatische gebeurtenis die uiteindelijk nog redelijk goed zou aflopen, maar die ook het gehele toernooi zijn weerslag zou vinden.

Nederland kwam als één van de favorieten aan het vertrek. Oranje maakte die rol in de groepsfase waar door drie keer op rij te winnen. Het spel was echter nog niet heel goed, maar er was hoop voor onze voetbalnatie. Tsjechië boorde die hoop stevig de grond in door Nederland uit te schakelen in de achtste finales. Het bleek het Waterloo voor Frank de Boer.

Vervolgens werd in tijdens dit EK vooral gesproken over zijn opvolger, het thuiskomen van het voetbal met Engeland en het falen van toplanden als Duitsland, Frankrijk, Portugal en België.

Favoriet Italië – Engeland

Bij de bookmakers is Italië favoriet om de finale van EURO2020 te winnen. De ploeg van bondscoach Roberto Mancini maakte indruk met grote uitslagen, weinig tegengoals en goed samenspel. De Engelsen wisten vooral indruk te maken doordat ze steeds wisten door te zetten en op beslissende momenten wisten te scoren.

De halve finale tegen Denemarken was in Londen, maar toch was bijna iedereen voor Denemarken. Dit vanwege het voorval met Eriksen. Toch wisten de Engelsen te zegevieren, maar zijn ondanks hun thuisvoordeel de underdog in deze eindstrijd.

Topscoorders

Op de topscoorderslijst staan Cristiano Ronaldo (Portugal) en Patrick Schick (Tsjechië) bovenaan met vijf doelpunten. De Engelse spits Harry Kane kan daar nog verandering in brengen. Kane staat derde met vier goals. Met één of twee treffers gooit hij de topscoorderslijst nog heleboel op de kop. Raheem Sterling staat met drie treffers ook nog hoog, de Italianen hebben geen topschutter in de ploeg. Lorenzo Insigne heeft dit toernooi twee keer raak geschoten.

Nederlandse arbiters EURO2020

Engeland won in de verlenging dankzij een omstreden strafschop gegeven door de Nederlandse scheidsrechter Danny Makkelie. Deze ‘blunder’ zette bijna een streep door het afscheid van Bjorn Kuipers. Onze landgenoot zou de finale fluiten, maar er was na de beslissende strafschop bij Engeland – Denemarken ineens twijfel. Uiteindelijk besloot de UEFA toch Kuipers aan te stellen als leidsman voor deze EURO2020 finale. Zo staan er ondanks de vroeg uitschakeling van het Nederlands elftal toch nog landgenoten in de finale van het EK 2021.

Wanneer is de EURO2020 finale Italië – Engeland?

De EK finale van 2021 is op zondag 11 juli en wordt gespeeld op Wembley. De wedstrijd in Londen begin om 21:00 uur. Wie wordt er Europees kampioen: Italië of Engeland? Volg de EK finale vanaf de eerste rij via Sporttribune.nl!

Speel nu bij BetCity en ontvang een €20,- free bet! * Bonusvoorwaarden van toepassing. 18+