Momenteel jij en 71 anderen op onze sporttribune
Advertentie

Europa League play-off: AZ Alkmaar – Celtic

Europa League play-off: AZ Alkmaar – Celtic

Welke Nederlandse ploegen komen er dit seizoen uit in de Europese toernooien? AZ Alkmaar doet donderdagavond een gooi naar een ticket voor de groepsfase van de Europa League. Kunnen de Alkmaarders het Schotse Celtic verslaan en doordringen tot het hoofdtoernooi? Sporttribune blikt vooruit de Europa League play-off AZ Alkmaar – Celtic.

Historie AZ Alkmaar – Celtic

De heenwedstrijd van vorige week was het allereerste treffen tussen AZ Alkmaar en Celtic. De Schotten waren in Glasgow met 2-0 te sterk voor de nummer drie van het vorige Eredivisie seizoen. Deze return wordt dus de tweede confrontatie ooit.

In de aanloop naar deze allesbeslissende wedstrijd kreeg AZ vrijaf van de KNVB. AZ maakte gebruikt van de mogelijkheid om een competitieronde over te slaan als er Europese belangen op het spel staan. Hierdoor is de wedstrijd tegen Celtic ook gelijk het laatste wapenfeit van AZ geweest. In de eerste speelronde van de Nederlandse Eredivisie werden de Alkmaarders getrakteerd op een verrassende nederlaag. RKC Waalwijk was met 1-0 te sterk voor de ploeg van trainer Pascal Jansen. Namens RKC was Michiel Kramer de matchwinner.

Celtic speelde afgelopen weekeinde wel. Tegen St. Mirren werd flink vertrouwen getankt. De thuisploeg won met 6-0. Hierdoor klimt Celtic naar de vierde plaats op de ranglijst van de Scottish Premiership.

Favoriet AZ – Celtic

Als thuisspelende ploeg in deze return is AZ normaal gesproken de favoriet. Dat is nu ook het geval, al zijn de verschillen wel zo klein dat veel voetbalexperts verwachten dat AZ tekort gaat komen om Celtic uit de Europa League groepsfase te houden.

De meeste polls komen uit op een gelijkspel in dit tweede deel van het tweeluik tussen AZ Alkmaar en Celtic. De Schotten zijn eigenlijk elk jaar wel present in de Europese competities, maar dat geldt ook voor AZ in de laatste jaren. De historie van Celtic is wel een stuk groter en langer. Celtic werd in 1888 al opgericht, AZ is een professionele voetbalclub sinds 1967 toen FC Zaanstreek en Alkmaar ’54 als fusieclub verder gingen.

Blessures en schorsingen

AZ moet het donderdag doen zonder Oranje international Owen Wijndal. De linkervleugelverdediger heeft in de voorbereiding op het nieuwe seizoen een liesblessure opgelopen. Ook Jeremy Helmer moet AZ Alkmaar – Celtic missen. De 24-jarige aanvallende middenvelder kampt met een beenblessure.

Bij Celtic ontbreekt alleen centrale verdediger Christopher Jullien. De 28-jarige Fransman zit bij AZ Alkmaar – Celtic aan de kant met een knieblessure die hij eind 2020 opliep.

Pascal Jansen (trainer AZ): “Donderdag wederom op zoek naar kansen”

“Het is nu rust, we zijn halverwege. Komende donderdag moeten we wederom op zoek naar kansen. En dan moeten we de kansen wél benutten. Gelukkig hebben we Jesper Karlsson (geschorst voor de heenwedstrijd, red.) nu weer terug. Dat is een jongen die goals kan maken. Als we verdedigend nu zo spelen als in de tweede helft van het heenwedstrijd dan maken we een goede kans om Celtic te verslaan. Maar we zullen dan niet meer zo makkelijk doelpunten moeten weggeven, zoals we in Glasgow deden.”

Wanneer is AZ Alkmaar – Celtic?

De Europa League play-off wedstrijd AZ Alkmaar – Celtic is op donderdag 26 augustus en zal worden gespeeld in een kolkend AFAS Stadion te Alkmaar. Beide ploegen beginnen er om 20:15 uur aan.

Haalt AZ de groepsfase van de Europa League? Volg het vanaf de eerste rij via Sporttribune.nl!

Speel nu bij BetCity en ontvang een €20,- free bet! * Bonusvoorwaarden van toepassing. 18+

Relevante nieuwsberichten

speel bewust © Sporttribune.nl 2005 - 2024. Alle rechten voorbehouden.

Cookies

Wij respecteren uw privacy. Wij gebruiken enkel eenvoudige cookies voor de beste gebruikerservaring.

Meer informatie