Momenteel jij en 71 anderen op onze sporttribune
Advertentie

Oefenduels EK: Spanje – Portugal

Oefenduels EK: Spanje – Portugal

Deze week staat volledig in het teken van de laatste oefenwedstrijden alvorens op vrijdag 11 juni het EK Voetbal van start gaat. Alle toplanden komen in actie in een poging de vorm nog aan te scherpen. Twee topfavorieten voor de eindzege: Spanje en Portugal, doen dat zelfs tegen elkaar. De buurlanden oefenen vrijdag 4 juni in Madrid en hopen vertrouwen te putten uit het vertoonde spel en de uitslag. Spanje – Portugal is een echte topper tussen al die oefenwedstrijden! 

Geschiedenis Spanje – Portugal

Het aantal wedstrijden dat de buurlanden op het voetbalveld met elkaar hebben uitgevochten is relatief beperkt. Sinds 1934, toen ze voor een eerste maal tegen elkaar voetbalden, hebben ze dertien duels tegen elkaar gespeeld.

Die eerste wedstrijd in 1934 eindigde in een monsterscore voor de Spanjaarden die met 9-0 wonnen! De Spaanse equipe is sowieso lange tijd de baas geweest. Portugal moest wachten tot 2004 (!) voordat ze voor de eerste keer van Spanje wisten te winnen. Er was in het verleden wel een paar keer gelijkgespeeld, maar winst was er voor 2004 nooit. Die overwinning kwam wel op een heel mooi moment, namelijk tijdens het EK van 2004. Nuno Gomes scoorde de winnende goal: 0-1.

Ook op het EK van 2012 troffen de buurlanden van de Iberische schiereiland elkaar. Toen was Spanje weer de betere van de twee. In de halve finales wist het Portugal na penalty’s te verslaan.

De laatste twee onderlinge ontmoetingen vonden plaats in 2018 en 2020. De wedstrijd van 2018 vond plaats tijdens het WK en werd een spektakelstuk waarin Cristiano Ronaldo een hattrick scoorde. Eindstand: 3-3. Vorig jaar stond er een stuk minder op het spel. Het vriendschappelijke duel, wat komende zaterdag opnieuw het geval zal zijn, eindigde in 0-0 en was daarmee een stuk saaier dan het duel uit 2018.

Vormpeil Spanje en Portugal

In de laatste vijf wedstrijden die Spanje en Portugal speelden vielen een aantal verrassende uitslagen te noteren. We beginnen met een overzichtje van de duels die Portugal in de afgelopen tijd speelde.

Portugal

Portugal verloor op 14 november 2020 van Frankrijk tijdens het Nations League duel. De Fransen wonnen met 0-1. Daarna boekte de Portugese twee overwinningen: 2-3 winst op Kroatië en een 1-0 zege op Azerbeidzjan. Op 27 maart van dit jaar leed het puntverlies in de WK kwalificatiereeks door met 2-2 gelijk te spelen bij Servië. Eind maart kwam Portugal voor het laatst in actie. Luxemburg werd met 1-3 verslagen.

Spanje

Het overzicht van de Spaanse duels begint ook op 14 november 2020. Toen speelde Spanje met 1-1 gelijk tegen Zwitserland. Drie dagen later dompelde het Duitsland in rouw door Die Mannschaft met 6-0 een oplawaai te geven! In maart van dit jaar werd duidelijk dat Spanje ook kwetsbaar is. John van ’t Schip wist als bondscoach van Griekenland met 1-1 gelijk te spelen tegen de Spaanse formatie. Dankzij zeges op Georgië (waar Nederland zondag 6 juni tegen gaat oefenen) en Kosovo begint Spanje toch nog met een goed gevoel aan deze EK voorbereidingswedstrijd tegen de Portugezen.

Waar wordt Spanje – Portugal gespeeld?

De oefeninterland Spanje – Portugal wordt gespeeld in het Wanda Metropolitano stadion van Atletico Madrid. In de Spaanse hoofdstad is scheidsrechter Pawson uit Engeland de leider van het arbitrale gezelschap. Hij zal om exact 19:30 uur voor het eerst op zijn fluit blazen, waarna de beide landen hun veertiende onderlinge duel zullen spelen.

Volg al het voetbalnieuws vanaf de eerste rij op de Sporttribune!

Speel nu bij BetCity en ontvang een €20,- free bet! * Bonusvoorwaarden van toepassing. 18+

Relevante nieuwsberichten

speel bewust © Sporttribune.nl 2005 - 2024. Alle rechten voorbehouden.

Cookies

Wij respecteren uw privacy. Wij gebruiken enkel eenvoudige cookies voor de beste gebruikerservaring.

Meer informatie