Momenteel jij en 61 anderen op onze sporttribune
Advertentie

Rotterdamse Kuip decor voor klassieker Feyenoord – Ajax

Rotterdamse Kuip decor voor klassieker Feyenoord – Ajax

Zondag 9 mei wordt in de Rotterdamse Kuip de enige echte voetbalklassieker van Nederland gespeeld: Feyenoord – Ajax. In deze tweestrijd zal het niet meer om het kampioenschap gaan. Dat is inmiddels vergeven aan Ajax. Maar het gaat uiteraard wel om de eer, prestige en punten. Vooral voor Feyenoord zijn de punten nog van belang om voor volgend seizoen Europees voetbal veilig te stellen. Sporttribune blikt vooruit op de klassieker: Feyenoord – Ajax! 

Wat staat er op het spel bij de klassieker Feyenoord – Ajax?

Als zondag 9 mei de bal voor het eerst rolt in de Rotterdamse Kuip is de inzet voor met name Feyenoord groot. De thuisploeg verloor afgelopen weekeinde van ADO Den Haag, terwijl Ajax tegen FC Emmen met 4-0 won en daarmee het kampioensfeest kon gaan vieren.

Dick Advocaat: “Ik zit hier niet voor mezelf, maar voor Feyenoord”

Feyenoord-trainer Dick Advocaat neemt na dit seizoen afscheid van het betaalde voetbal. Na een teleurstellend seizoen voor de Rotterdammers is er nog slechts één manier om de kleine generaal een passend afscheid te geven: winnen van Ajax! Advocaat merkt echter al een tijdje dat de motivatie ver te zoeken is bij zijn selectiespelers: “Ik zit hier niet voor mezelf, ik zit hier voor Feyenoord”, liet Advocaat deze week weten aan het Algemeen Dagblad. “Ik doe wat het beste is voor de club. En dan moet je nu niet weglopen, vind ik. Dat zou het makkelijkste zijn. We zijn er met elkaar aan begonnen en we maken het met elkaar af. Ook als het niet lekker loopt en dus ook nu Ajax op bezoek komt.”

Erik ten Hag: “We doen niet aan vriendschappelijk voetbal”

Na het kampioenschapsfeestje van afgelopen zondag zal Ajax-coach Erik ten Hag zijn spelers moet opladen voor de klassieker Feyenoord – Ajax. De trainer verwacht echter dat dit geen probleem wordt, aangezien de wedstrijd tegen Feyenoord ook in Amsterdam nog altijd voor veel motivatie zorgt. Ten Hag: “We doen hier niet aan vriendschappelijk voetbal en dus zullen ook nu de titel binnen is vol voor de winst gaan zondag.”

De Klassieker Feyenoord – Ajax

Het wordt de 186e editie van de klassieker Feyenoord – Ajax en de 89e editie in de Kuip. De Rotterdammers wonnen tot nu toe 32 keer in de Kuip. Ajax ging tot nu toe 33 keer met een overwinning op zak terug naar onze hoofdstad. In 24 gevallen eindigde het duel in Rotterdam onbeslist.

In percentage uitgedrukt won Feyenoord in 29,0 procent van de gevallen en ging in 46,8% van de gevallen de Klassieker verloren. Feyenoord scoorde in totaal 278 keer tegen Ajax, een gemiddelde van 1,49 goals per wedstrijd. Ajax stelde daar 391 doelpunten tegenover, gemiddeld 2,10 per wedstrijd.

Thuis zou Feyenoord volgens het driepuntensysteem gemiddeld 1,3 punten gehaald hebben en uit 0,9. Er kan dus worden gesteld dat er sprake is van een ’thuisvoordeel’.

De grootste thuisoverwinning van Feyenoord dateert van het seizoen 1964-1965. Toen won de ploeg uit Zuid met maar liefst 9-4. In 1994-1995, 1992-1993, 1958-1959 leed Feyenoord met 0-5 haar grootste thuisnederlaag tegen Ajax.

Uit werd de grootste triomf gevierd in 1935-1936, toen Feyenoord won met 1-4. In 1975-1976, 1998-1999 ging Feyenoord onderuit met 6-0 in een uitwedstrijd bij Ajax, een record. De 6-2 overwinning van Feyenoord uit 2019 kwam daar dus heel dicht bij in de buurt.

Hoe laat begint het?

De klassieker Feyenoord – Ajax begint zondag 9 mei om 14:30 uur. Volg al het voetbalnieuws over de Eredivisie, de klassieker, Feyenoord en Ajax op Sporttribune.nl!

Speel nu bij BetCity en ontvang een €20,- free bet! * Bonusvoorwaarden van toepassing. 18+

Relevante nieuwsberichten

speel bewust © Sporttribune.nl 2005 - 2023. Alle rechten voorbehouden.

Cookies

Wij respecteren uw privacy. Wij gebruiken enkel eenvoudige cookies voor de beste gebruikerservaring.

Meer informatie