Momenteel jij en 67 anderen op onze sporttribune

Belgische bekerfinale 2021: Standard Luik – KRC Genk

Op zondag 25 april is de het Koning Boudewijn stadion het decor voor de Belgische bekerfinale: Standard Luik – KRC Genk. Bij Genk is onze landgenoot John van den Brom trainer. Zijn ploeg is bovendien favoriet bij deze finale. Standard Luik steekt niet in zijn beste vorm. De Waalse formatie miste zelfs plaatsing voor de kampioen play-offs, terwijl Genk zich wel daarvoor wist te plaatsen. Wie wint de Belgische voetbalbeker van het seizoen 2020 – 2021?

John van den Brom: “Finales zijn alleen leuk als je ze wint”

Van den Brom rekende bij onze zuiderburen af met een bekertrauma dat hij in de Nederland opliep. Alle finales die hij als speler én trainer behaalde liepen uit op een fiasco. “Moeten we het daar echt over hebben, haha. Tja dat zijn geen leuke ervaringen”, vertelt hij in gesprek met het AD. “Als speler van Vitesse verloor ik van PSV en miste ik een strafschop en als trainer van AZ verloor ik twee finales achter elkaar. Vorig jaar met FC Utrecht ging de bekerfinale niet door vanwege corona dus ja, nu wil ik’ m wel een keer winnen, want finales zijn echt alleen maar leuk als je ze wint. Ik kijk er heel erg naar uit.”

Redt bekerfinale Standard Luik?

Kijken we in Nederland vooral naar de verrichtingen van Genk en Van den Brom. Bij de Belgen is vooral Standard Luik het gesprek van de dag richting deze eindstrijd. Luik begon het seizoen voortvarend met geode resultaten in de Europa League en goed spel in de competitie. De ploeg zakte daarna ver weg en miste mede daardoor de play-offs voor het kampioenschap van België. Dankzij deze bekerfinale kan de ploeg uit Luik het seizoen alsnog kleur geven.

Het bereikte de eindstrijd overigens op indrukwekkende wijze. In de kwartfinale schakelde het Club Brugge uit: 1-0 dankzij een goal van Jackson Maluka (48e minuut). In de halve finale won het vervolgens met dezelfde cijfers van KAS Eupen: 0-1. Hier was Selim Amallah de matchwinner.

Mbaye Leye (trainer Standard Luik): “KRC Genk speelt op zijn Nederlands”

Standard Luik trainer Mbaye Leye vreest echter het Hollandse spel van KRC Genk dat met Van den Brom aan het roer totaal anders speelt dan ze in België gewend zijn: “Qua voetbal staat Genk op hetzelfde niveau als Club Brugge. Ze hebben verdedigende en aanvallende kwaliteiten. De backs van Genk lijken wel spitsen of zelfs vleugelspelers omdat ze vaak vooraan staan. Het zal een zeer moeilijke wedstrijd voor ons worden, omdat ze – op z’n Nederlands – altijd blijven voetballen.”

Ook in de 2018 was het Standard Luik – KRC Genk is de Belgische bekerfinale. Toen wist Luik na verlenging de beker te veroveren. Standard-spits Renaud Emond – tegenwoordig uitkomend voor het Franse Nantes (Ligue 1) – schoot in de verlenging raak.

Historie bekerfinale: Standard Luik – KRC Genk

Er wordt al sinds 1912 gestreden om de Belgische beker. Toen won Racing Club de Bruxelles met 1-0 van Racing Club de Gand. Van de huidige profclubs in België was Standard Luik in 1954 de eerste club die de beker won. Alle voorgaande winnaars bestaan momenteel niet meer.

Tijdstip bekerfinale: Standard Luik – KRC Genk

De finale van de beker van België 2021 wordt op zondag 25 april gespeeld. Het duel in het Koning Boudewijn stadion in Brussel begint om 20:45 uur. Wie volgt Royal Antwerp op als bekerwinnaar?

Volg al het voetbalnieuws over de Belgische bekerfinale, Standard Luik en KRC Genk via Sporttribune.nl!

Speel nu bij BetCity en ontvang een €20,- free bet! * Bonusvoorwaarden van toepassing. 18+