Momenteel jij en 79 anderen op onze sporttribune
Advertentie

Turkije – Italië openingsduel EURO 2020

Turkije – Italië openingsduel EURO 2020

Op vrijdag 11 juni is Turkije – Italië het openingsduel voor EURO 2020. Het Europees kampioenschap voetbal vindt dit keer in elf verschillende speelsteden plaats, waardoor de Italiaanse formatie in Rome mag aantreden. De Turkse ploeg speelt officieel thuis, maar het zijn de Italianen die het thuisvoordeel hebben. Het duel staat onder leiding van de Nederlandse scheidsrechter Danny Makkelie. Wie wint de eerste wedstrijd op dit EK?

Turkije – Italië historie

De laatste twee keer dat Turkije – Italië op het programma stond, betrof het oefenduels. Beide keren eindigden het in 1-1. De laatste wedstrijd dat het er echt om ging, was de ontmoeting tussen beide landen op EURO2000. Italië won toen met 1-2.

De onderlinge wedstrijd voor deze ontmoeting dateert al uit 1973. Toen in het kader van de WK kwalificatie. De Italianen speelden toen thuis met 0-0 gelijk, maar wonnen de uitwedstrijd tegen de Turken met 0-1.

Huidige vorm Italië

Italië geldt voor veel mensen als één van de favorieten voor eindwinst op dit EK. De Squadra Azzura, zoals de bijnaam van het Italiaanse voetbalelftal luidt, komen dan ook in topvorm naar dit EK toe. De laatste keer dat de Italianen niet wisten te winnen was tegen Nederland. Het UEFA Nations League duel van 14 oktober 2020 eindigde in 1-1.

Na deze remise tegen Oranje wonnen de Italiaanse voetballers maar liefst acht wedstrijden op rij! En niet van de minste. Zo werd er gewonnen van Polen (2-0) en Tsjechië (4-0). Toch waren de meeste tegenstanders van een beduidend lager niveau dan de landen die op EURO 2020 in actie komen. Italië versloeg afgelopen maanden onder meer landen als San Marino (7-0), Litouwen (0-2), Estland (4-0) en Noord-Ierland (2-0).

Huidige vorm Turkije

Het vormpeil van de Turkse formatie is in Nederland wel redelijk bekend. Turkije versloeg Oranje in maart van dit jaar nog met 4-2 tijdens WK kwalificatiewedstrijd die toen gespeeld werd. Na de winst op het Nederlandse elftal versloegen de Turken ook Noorwegen (0-3), Azerbeidzjan (1-2) en Moldavië (2-0). Er werden echter ook dure punten verspeeld in de WK kwalificatie dankzij de 3-3 tegen Letland en eind mei kwam Turkije in een oefenduel tegen Guinee niet verder dan 0-0.

Turkije – Italië: wie is favoriet?

Op basis van de statistieken is huidige vorm is Italië dus favoriet in dit openingsduel van het Europees kampioenschap 2021. Er zullen vrijdag 23.309 toeschouwers aanwezig zijn in Stadio Olimpico te Rome en dat zijn voornamelijk Italiaanse fans. Een groot voordeel voor de Italiaanse formatie.

Roberto Mancini (bondscoach Italië): “We moeten echt aan de bak”

De andere twee landen in Poule A zijn Zwitserland en Wales. Italië is van de vier landen de enige die gezien wordt als mogelijke eindwinnaar van de EK. Derhalve is Italië ook topfavoriet om als eerste te eindigen in deze groep. “Deze groep is best moeilijk”, blikt de Italiaanse bondscoach Roberto Mancini vooruit op de site van de UEFA. “Het is onwaarschijnlijk dat je zwakke teams vindt in een competitie als deze. Het zijn allemaal moeilijke wedstrijden. Na de loting leek het een makkelijke groep, maar voetbal is dat niet vandaag. Elk team is tactisch, technisch en fysiek goed voorbereid. Turkije is een heel sterk team, omdat hun spelers technisch en fysiek sterk zijn. Ze zijn veel verbeterd. Hetzelfde geldt voor Zwitserland en Wales, ook die zijn er klaar voor. We moeten dus echt aan de bak.”

Check al het EK voetbalnieuws via Sporttribune.nl: het EK volgen vanaf de eerste rij!

Speel nu bij BetCity en ontvang een €20,- free bet! * Bonusvoorwaarden van toepassing. 18+

Relevante nieuwsberichten

speel bewust © Sporttribune.nl 2005 - 2024. Alle rechten voorbehouden.

Cookies

Wij respecteren uw privacy. Wij gebruiken enkel eenvoudige cookies voor de beste gebruikerservaring.

Meer informatie