Momenteel jij en 71 anderen op onze sporttribune
Advertentie

Welke kansen hebben de Eredivise clubs dit jaar in de Europese bekercompetities?

Welke kansen hebben de Eredivise clubs dit jaar in de Europese bekercompetities?

Welke kansen hebben de Eredivise clubs dit jaar in de Europese bekercompetities?

De Europese bekercompetities zijn voor het clubvoetbal een bijzonder belangrijke gelegenheid om zich aan een groot publiek te presenteren, veel prijzengeld te incasseren en de fans bijzondere voetbalmomenten te bieden.

Voor voetbalfans, de teams zelf en nieuwe aanbieders van sportweddenschappen zorgt het al enige tijd voor nog meer kippenvelmomenten, weddenschappen en onvergetelijke wedstrijden. Naast de bekende Champions League en de gevestigde Europa League werd enkele jaren geleden namelijk een andere competitie gelanceerd, de Conference League.

Ajax Amsterdam in de Champions League

De bekendste vertegenwoordiger in de Europese bekercompetities uit de Nederlandse Eredivisie is Ajax Amsterdam. De seriekampioenen domineren de competitie al enkele jaren en hebben al tal van toptalenten voortgebracht die voor miljoenenbedragen naar de beste clubs ter wereld zijn vertrokken. Maar Ajax Amsterdam ziet zichzelf niet als een pure “opleidingsclub” die nobele talenten binnenhaalt om ze vervolgens binnen zeer korte tijd weer te verkopen.

De ploeg uit de hoofdstad wil ook internationaal bezig zijn en als een te duchten club in de Champions League verschijnen. Natuurlijk is het niet altijd gemakkelijk wanneer tegenstanders als Chelsea, Barcelona of Juventus Turijn wachten. Het meest recente succes kwam in het seizoen 2018/19, toen de ploeg de halve finales bereikte en er maar net niet in slaagde Tottenham te verslaan. Het hele team maakte indruk met uitstekend voetbal.

Dit jaar wacht Ajax echter opnieuw de groepsfase, waar het het opneemt tegen Liverpool FC, Glasgow Rangers en SSC Napoli. Op papier is Liverpool natuurlijk de duidelijke favoriet om de groep te winnen. Terwijl SSC Napoli ongeveer op hetzelfde niveau staat, overtuigt Glasgow Rangers met een robuuste uitstraling. Ze hebben bewezen dat ze niet te onderschatten zijn door vorig seizoen de Europa League te bereiken.

Een tweede plaats is echter best haalbaar voor Ajax Amsterdam. Hoe beter ze de groepsfase beginnen, hoe meer zelfvertrouwen het team zal hebben. Vorig seizoen speelde Ajax bijvoorbeeld een perfecte groepsfase en won het zes van de zes. En zelfs als ze slechts op de 3e plaats eindigen, zit de club uit de Nederlandse hoofdstad nog steeds in de Europa League.

Feyenoord Rotterdam als Europa League-vertegenwoordigers

Feyenoord Rotterdam vertegenwoordigt Nederland als een van de twee teams in de Europa League. De ploeg heeft alle reden om succes te verwachten en doorgaan naar de knock-outfase is bijna een must. Hoewel ze in Lazio Roma een meer dan gelijkwaardige tegenstander hebben in hun groep, start de Rotterdamse ploeg als tweede sterkste team.

De andere tegenstanders zijn FC Midtjylland uit Denemarken en SK Sturm Graz uit Oostenrijk. Alleen al qua marktwaarde is Feyenoord veel beter dan deze twee ploegen. Maar natuurlijk bepalen de huidige vorm en de prestaties van de dag altijd wat er op het veld gebeurt. Toch zal het team rond Arne Slot de grote favorieten zijn, vooral in de thuiswedstrijden.

Als ze ook thuis goed kunnen presteren, zou het bereiken van de knock-outfase een formaliteit moeten zijn. Hoe ver ze kunnen komen in de Europa League hangt natuurlijk af van de mogelijke tegenstanders. Arsenal, AS Roma of Manchester United zouden zeer sterke tegenstanders kunnen zijn in de ronde van 16. Maar als Feyenoord het geluk van de loting heeft, kan het een lange internationale reis tegemoet gaan.

PSV tweede team in Europa League

Naast Feyenoord is de grootste concurrent van Ajax Amsterdam uit de Eredivisie natuurlijk ook betrokken bij de Europese bekercompetities. PSV zit ook in de Europa League en heeft te maken met een soortgelijke groepsconstellatie als Feyenoord. Arsenal FC is een team dat theoretisch veel sterker is. Vooral de briljante start van het seizoen in de Premier League moet de Gunners een boost geven.

Met FK Bodo/Glimt en FC Zürich wachten nog twee ploegen op PSV die op papier duidelijk onder Oranje staan. Maar juist Bodo/Glimt hebben de afgelopen jaren steeds weer voor opschudding kunnen zorgen in het internationale voetbal. De Noren hebben een indrukwekkende ontwikkeling doorgemaakt en maakten enkele jaren geleden nog deel uit van de 2e divisie in eigen land. In 2020/21 wonnen ze al het kampioenschap in de hoogste Noorse divisie.

Internationaal baarden ze opzien toen ze met 3-2 verloren van AC Milan in de Europa League-kwalificatiewedstrijden. En ze wisten ook AS Roma te shockeren. Een 6:1 overwinning in de groepsfase en een 2:1 overwinning in de eerste leg van de kwartfinales bezorgden de Noren internationale erkenning.

PSV zal dus ook voorzichtig moeten zijn als ze tegenover de Noren staan. Als alles volgens plan verloopt, mogen ze echter verwachten verder te komen in de Europa League en zich te bewijzen in de knock-outfase. Hoe ver PSV komt, wordt onder meer bepaald door geluk bij de loting.

AZ Alkmaar in der Conference League

Louter vanuit groepsperspectief is AZ Alkmaar de enige ploeg uit Nederland die duidelijk favoriet is om de groep te winnen. Dit komt omdat het team uitkomt in de Conference League en bijzonder veel geluk had bij de loting. De tegenstanders zijn Dnipro-1, Apollon en FC Vaduz. Met name Dnipro en Vaduz hebben nog geen rol gespeeld in de Europese bekercompetitie en zullen waarschijnlijk geen kans maken om door te stoten.

Het is echter bijna een wonder dat FC Vaduz internationaal vertegenwoordigd is. De club uit de onderste regionen van de 2e Zwitserse competitie maakte indruk met de bekerwinst en kwalificatie van vorig jaar en speelt nu voor het eerst in de geschiedenis van de club in de Conference League. Alkmaar moet de wedstrijden dus absoluut niet onderschatten.

Het is duidelijk dat een sportieve inspanning nodig zal zijn om de groep te winnen en zo rechtstreeks door te gaan naar de knock-outfase. Aangezien de UEFA-Conference-League doorgaans niet bevolkt is met topteams, zou Alkmaar zelfs gezien kunnen worden als uitgebreide favoriet om de beker te winnen. Maar natuurlijk kunnen West Ham en Villareal op de loer liggen voor een mogelijke titelwinst.

Speel nu bij BetCity en ontvang een €20,- free bet! * Bonusvoorwaarden van toepassing. 18+

Relevante nieuwsberichten

speel bewust © Sporttribune.nl 2005 - 2024. Alle rechten voorbehouden.

Cookies

Wij respecteren uw privacy. Wij gebruiken enkel eenvoudige cookies voor de beste gebruikerservaring.

Meer informatie