Momenteel jij en 71 anderen op onze sporttribune
Advertentie

Wie wint de 109e Tour de France?

Wie wint de 109e Tour de France?
Poll

Wie wint de Tour de France 2022

57%
0%
43%

Op vrijdag 1 juli is de Deense hoofdstad Kopenhagen het decor voor de start van de 109e Tour de France. Wie wint deze editie van de Ronde van Frankrijk? Volgt Tadej Pogacar zichzelf op voor een derde eindzege op rij? Of kan het Nederlandse Jumbo Visma met Primoz Roglic en Jonas Vingegaard het geel naar Parijs brengen? Sporttribune.nl blikt vooruit!

Statistieken 109e Tour de France

De 109e Tour de France is een driewekelijkse ronde. Deze wielerwedstrijd staat al sinds 1903 op de wedstrijdkalender en groeit nog jaarlijks in populariteit. Met twee jaren waarin er niet of nauwelijks publiek aanwezig mocht zijn verwacht organisator UCI een flinke toestroom van wielerfans in de 21 ritten die het peloton van Kopenhagen via onder meer Alpe d’ Heuz naar Parijs zullen voeren.

Vorig jaar won Tadej Pogacar op indrukwekkende wijze de Tour en boekte daarmee zijn tweede eindzege op rij. In 2020 had hij Roglic op de slotdag nog uit het geel gereden. Vorig jaar pakte hij in de bergen al een ruime voorgift, waardoor hij op ‘zijn gemakje’ richting de Champs Elysees kon rijden.

Primoz Roglic kopman bij Jumbo Visma

De Sloveen Primoz Roglic gaat op vrijdag 1 juli als kopman van start in de Nederlandse Jumbo Visma formatie. Behalve Roglic hoopt de Nederlandse WorldTour formatie ook te scoren met Jonas Vingegaard (klassement) en Wout Van Aert (etappes en groene trui). Een belangrijke schakel richting al die successen moet de Nederlander Steven Kruijswijk gaan vormen. Op de site van de ploeg blikt hij vooruit op zijn zevende Tour. “Ik kijk er ontzettend naar uit. Elke Tour-deelname is heel speciaal. Ik heb veel zin om met deze ploeg de Ronde van Frankrijk te rijden. Daarnaast wil ik een grote bijdrage leveren aan de ambities van de ploeg om voor de gele en de groene trui te gaan. Ik hoop dan vooral in de tweede en derde week mijn steentje bij te dragen. Dan gaat het echt bergop en zal ik Primoz en Jonas zo goed mogelijk proberen bij te staan.”

Steven Kruijswijk: “Ik kijk vooral uit naar de rit naar Alpe d’ Huez”

Het is geen verrassing dat de Nederlander vooral uitkijkt naar de ritten waarin langere cols zitten. “En dan vooral de rit naar Alpe d’Huez. Dat is echt een mythische berg. Ik heb er mooie en minder mooie herinneringen aan. Maar het is altijd een bijzonder moment als je een klim oprijdt waar zoveel mensen aan de kant staan. Zeker als je wat vooraan in de wedstrijd zit.”

Wanneer is de Tour de France 2022

De Tour de France 2022 begint op vrijdag 1 juli en wordt op zondag 24 juli afgesloten met een (sprinters)rit in Parijs. Kunnen de Nederlandse sprintkanonnen Dylan Groenewegen, Fabio Jakobsen en Cees Bol voor succes zorgen? Wat kan Mathieu van der Poel in zijn tweede Tour allemaal klaarspelen?

En lukt het Steven Kruijswijk om zijn ploeggenoten naar eindwinst te loodsen? Haalt Bauke Mollema een mooie Top-10 klassering? Volg het allemaal vanaf de eerste rij via Sporttribune.nl.

Speel nu bij BetCity en ontvang een €20,- free bet! * Bonusvoorwaarden van toepassing. 18+

Relevante nieuwsberichten

speel bewust © Sporttribune.nl 2005 - 2024. Alle rechten voorbehouden.

Cookies

Wij respecteren uw privacy. Wij gebruiken enkel eenvoudige cookies voor de beste gebruikerservaring.

Meer informatie