Momenteel jij en 63 anderen op onze sporttribune

Wielrennen: 57e Amstel Gold Race

Op zondag 16 april wordt de 57e Amstel Gold Race verreden. Deze UCI WorldTour koers start in Maastricht en zal 252,8 kilometer later in Berg en Terblijt finishen. Sporttribune blikt vooruit op de enige echte Nederlandse wielerklassieker van het jaar: de Amstel!

Historie Amstel Gold Race

In 1966 werd de eerste Amstel verreden. Ook toen was Zuid-Limburg de plaats van handeling. De venijnige heuvels en het constant draaien en keren maakte al snel naam in het wielerpeloton. Hierdoor kwamen ook de grote namen naar Nederland.

Zo won wielerlegende Eddy Merckx de Gold Race in 1973 en 1975. Ook andere grote namen uit het rijke wielerverleden als Bernard Hinault, Johan Museeuw, Frank Schleck en Philippe Gilbert wonnen deze enige Nederlandse voorjaarsklassieker als eens. De laatste landgenoot die won was Mathieu van der Poel. Hij zegevierde in 2019. Exact 19 jaar nadat Adrie van der Poel de koers had gewonnen volgde zijn zoon hem dus op. Vorig jaar ging de overwinning naar een Pool. Michal Kwiatkowski won voor de tweede maal in zijn carrière de Gold Race en zal komende zondag dus als titelverdediger starten.

Tadej Pogacar: “Honger naar resultaten, te beginnen met de Amstel”

De grote favoriet van dit jaar is tweevoudig Tour de France winnaar Tadej Pogacar. De Sloveen won dit seizoen al de Ronde van Vlaanderen en aast in Limburg op nog een grote voorjaarsklassieker. “De lente is al een groot succes voor ons geweest, maar we hebben honger om naar de Ardennenklassiekers te komen en een groot resultaat mee naar huis te nemen, te beginnen met de Amstel Gold Race. Ik heb de Amstel nog maar één keer gereden, maar ik weet dat het een lang, zwaar parcours is met veel klimmen, dus we moeten klaar zijn voor een zware race.”

Bauke Mollema: “Voor Nederlander mooiste koers van het jaar”

Omdat Mathieu van der Poel niet meedoet dit jaar is het zoeken naar landgenoten die kans maken op een goed resultaat in deze 57e Gold Race. Bauke Mollema is één van de ijzers die Nederland zondag in het vuur heeft. En hij is supergemotiveerd nadat hij in het verleden al meerdere keren in de Top-10 eindigden in deze koers. “Voor een Nederlander is de Gold Race misschien wel de mooiste koers van het jaar. Er is altijd veel publiek en dat motiveert. Wij hebben met Trek een ploeg met jongens met parcourskennis en ervaring. En we willen zondag aanwezig zijn in de wedstrijd. We willen echt meedoen voor de winst. Ik persoonlijk dus ook.”

Wanneer is de Amstel Gold Race 2023

De Amstel Gold Race 2023 zal op zondag 16 april worden verreden. Om 8:45 uur zal in Maastricht de ploegenpresentatie beginnen. De start van de mannenwedstrijd zal vervolgens om 10:45 uur zijn. De finish wordt verwacht rond de klok van vijf.

Volg al het nieuws over de grote koersen in het wielrennen en mis dit seizoen niks van de actie op de wegen waar gekoerst wordt via Sporttribune.nl: het online wielernieuws kanaal waar jij altijd op de eerste rij van het peloton koerst!

Speel nu bij BetCity en ontvang een €20,- free bet! * Bonusvoorwaarden van toepassing. 18+