Momenteel jij en 111 anderen op onze sporttribune
Advertentie

Krijgt ‘Nederlands’ wielervoorjaar een vervolg in de Waalse Pijl 2022?

Krijgt ‘Nederlands’ wielervoorjaar een vervolg in de Waalse Pijl 2022?

Op woensdag 20 april wordt in de Belgische Ardennen de Waalse Pijl 2022 verreden. Deze Belgische koers is voor kuitenbijters die op de laatste klim hun krachten gebruiken om als eerste boven te komen en vervolgens de armen in de lucht te gooien. Met Mathieu van der Poel en Dylan van Baarle hebben al twee landgenoten een grote klassieker gewonnen dit jaar. Komt er in de Waalse Pijl een nieuwe Nederlandse zege bij? Sporttribune blikt vooruit.

Historie Waalse Pijl

De Waalse Pijl is een semiklassieker die sinds kort onderdeel uitmaakt van de WorldTour. In 1936 werd de eerste editie georganiseerd. Er wist direct een Belg deze koers te winnen: Philémon de Meersman. Tot en met 1947 bleef het een Belgische feestje, maar daarna kreeg de koers snel internationale erkenning en uitstraling.

Het duurde echter nog tot 1976 voordat een Nederlander deze race wist te winnen. Wieler-legende Joop Zoetemelk had de primeur. En de jaren erna bleef het lastig voor landgenoten om te presteren op de Muur van Huy, de slotklim in de Waalse Pijl. Hierdoor is Zoetemelk nog altijd de enige landgenoot die als winnaar gehuldigd is.

Anna van der Breggen

Bij de vrouwen was er wél Nederlands succes: Anna van der Breggen, inmiddels gestopt met wielrennen, won vorig jaar de editie voor dames.

In 2006 kwam Karsten Kroon als laatste Nederlander nog dichtbij winst, hij werd derde in een door Alejandro Valverde gewonnen editie. Een podiumplek die zeldzaam is voor Nederlandse renners.

Koning van de Muur van Huy

Valverde zou na die zege nog vier keer de Waalse Pijl op zijn naam schrijven. Tussen 2014 en 2017 wist de Spanjaard zelfs vier keer op rij deze wielerklassieker te winnen. Het leverde hem de bijnaam ‘Koning van de Muur van Huy’ op.

Die titel dreigt Valverde, die ook dit jaar weer meedoet overigens, kwijt te raken aan de nieuwe ster aan het firmament: Julian Alaphilippe. De Franse wereldkampioen wielrennen won La Flèche Wallonne in 2018, 2019 en 2021. Alaphilippe start dus weer als topfavoriet woensdag en kan bij winst al zijn vierde overwinning pakken bovenop de Muur van Huy.

Wanneer is de Waalse Pijl 2022

De Waalse Pijl 2022 wordt verreden op woensdag 20 april 2022. De race start in Blegny en finisht dus op de Muur van Huy. In de 202,1 kilometer lange koers liggen onderweg ook nog tal van klimmetjes die het kaf van het koren kunnen scheiden. Volg al het wielernieuws vanaf de eerste rij via Sporttribune.nl..

Speel nu bij BetCity en ontvang een €20,- free bet! * Bonusvoorwaarden van toepassing. 18+

Relevante nieuwsberichten

speel bewust © Sporttribune.nl 2005 - 2024. Alle rechten voorbehouden.

Cookies

Wij respecteren uw privacy. Wij gebruiken enkel eenvoudige cookies voor de beste gebruikerservaring.

Meer informatie