Momenteel jij en 79 anderen op onze sporttribune
Advertentie

Wielrennen: Gent – Wevelgem 2023

Wielrennen: Gent – Wevelgem 2023

Het wielervoorjaar is in volle gang. Na de koersen in Brugge – Panne en de E3 Saxo Bank is het op zondag 26 maart de beurt voor de klassieker Gent – Wevelgem 2023. Kan Nederland weer meedoen om de eindwinst of worden de prijzen verdeeld onder de Belgische deelnemers die in grote getalen zullen deelnemen? Sporttribune blikt vooruit op de voorjaarsklassieker Gent – Wevelgem in Flanders Field!

Statistieken Gent – Wevelgem 2023

Vorig jaar ging de zege in deze wielerkoers naar Birnam Grmay. Hij werd daarmee de allereerste winnaar afkomstig van het Afrikaanse continent. Een unicum dus! In de 84 voorgaande edities werd wel vaker wielergeschiedenis geschreven. Zoals in 1934 toen de Belg Gustav van Belle de allereerste winnaar of in 1980 toen Henk Lubbering als eerste Nederlander deze koers won.

Inmiddels is het al sinds 1989 geleden dat er nog een landgenoot als eerste finishte in deze voorjaarklassieker. Toen won Gerrit Solleveld. Het stokoude record van Milaan – San Remo werd afgelopen week door Mathieu van der Poel verbroken doordat hij voor het eerst sinds 1985 als Nederlander die koers wist te winnen. Gaat ook het record van Gent – Wevelgem eraan doordat een Nederlander Gent – Wevelgem 2023 wint?

Favorieten en landgenoten

Bij de favorieten voornamelijk Belgen, die natuurlijk in eigen land rijden bij deze wedstrijd. Maar onder de deelnemers ook tal van Nederlanders die mogen hopen op eindwinst. Zo staan er voor Jumbo Visma vier landgenoten aan het vertrek: de man in vorm Olav Kooij, Timo Roossen, Mick van Dijke en Tim van Dijcke. Intermatche Wanty Circus neemt Taco van der Hoorn en Mike Teunissen mee, terwijl bij Trek Segafredo Daan Hoole voor zijn kansen mag gaan.

Cees Bol is opgesteld door zijn ploeg Astana, maar behoort niet direct tot de favorieten. Dat geldt wel voor Team Jayco AlUla sprinter Dylan Groenewegen. Hij behoort net als Wesley Kreder (Cofidis), Danny van Poppel (Bora Hansgrohe) en David Dekker (Arkea Samsic) tot de topsprinters in het deelnemersveld van Gent – Wevelgem 2023. Andere landgenoten aan het vertrek zijn: Elmar Reinders (Team Jayco), Nils Eekhoff (Team DSM), Marijn van den Berg (EF Education) en Bart Lemmen (Human Powered Health).

Topfavorieten zijn naast Groenewegen, Dekker, Kooij en Van Poppel sprinters als Wout van Aert, Tim Merlier, Jasper Philipsen, Jordi Meeus en Arnaud de Lie (allen uit België). Maar ook de Fransman Arnaud Demare, de Colombiaan Fernando Gaviria, de Brit Mark Cavendish en de Ier Sam Bennet kunnen hoge ogen gaan gooien tijdens deze Belgische voorjaarsklassieker behorende tot de UCI World Tour.

Olav Kooij (Jumbo Visma): “Ik kijk heel erg uit naar Gent – Wevelgem”

Sprinter Olav Kooij is in vorm, maar zit in de ploeg bij één van de topfavorieten: Wout van Aert. Toch wordt Kooij ook door de ploegleiding naar voren geschoven als belangrijke man voor Gent – Wevelgem. Op de ploegwebsite blikt Kooij vooruit naar de koers van zondag: “Daar kijk ik ook heel erg naar uit. De races van afgelopen weken geven mij veel vertrouwen voor de volgende koersen. De vorm in Parijs-Nice was al goed en gelukkig heb ik dat door kunnen trekken. Het is balen dat ik woensdag in De Panne niet heb gewonnen, maar achteraf kun je denk ik wel zeggen dat ik een mooie koers heb gereden met een mooie tweede plaats als bevestiging van mijn vorm.”

Wanneer is Gent – Wevelgem 2023

De UCI World Tour wedstrijd Gent – Wevelgem 2023 wordt verreden op zondag 26 maart. De start zal plaatsvinden in Ypres. Daar zal het voltallige peloton zich aan het eind van de ochtend verzamelen om te beginnen aan de 260,9 kilometer koers richting finishplaats Wevelgem.

Onderweg zijn er veel obstakels. Van venijnige klimmetjes tot kassiestroken. De koers zal nooit stilliggen, zo is de verwachting. Volg het allemaal vanaf de eerste rij in het peloton en mis dus niks van Gent Wevelgem dankzij Sporttribune.nl!

Speel nu bij BetCity en ontvang een €20,- free bet! * Bonusvoorwaarden van toepassing. 18+

Relevante nieuwsberichten

speel bewust © Sporttribune.nl 2005 - 2024. Alle rechten voorbehouden.

Cookies

Wij respecteren uw privacy. Wij gebruiken enkel eenvoudige cookies voor de beste gebruikerservaring.

Meer informatie