Momenteel jij en 71 anderen op onze sporttribune
Advertentie

Wielrennen: de 106e Giro d’ Italia

Wielrennen: de 106e Giro d’ Italia

De 106e Giro d’ Italia begint op zaterdag 6 mei met een tijdrit. Over drie weken wordt de wielerronde afgesloten in Rome. In de etappes die de renners zullen gaan rijden zitten ontzettend veel beklimmingen. De klimgeiten in het peloton zullen dan ook goed aan hun trekken komen. Wie verovert het roze en wordt de winnaar van de Giro d’ Italia 2023? Sporttribune.nl blikt vooruit.

Statistieken Giro d’ Italia

De Giro behoort samen met de Tour de France en de Vuelta tot de drie grote ronden in het wielerseizoen. Waar de Tour bekend staat als een rittenkoers voor allrounders en de Vuelta voor puncher die korte, steile klimmen aankunnen, wordt de Giro vaak gewonnen door renners die lange, hoge bergen goed kunnen verteren én ook nog eens een flink stukje kunnen tijdrijden. Zo won onze landgenoot Tom Dumoulin in 2017 de Giro van dat jaar.

Vorig jaar werd de Giro ook beslist in de tijdritkilometers, omdat de verschillen bergop niet groot genoeg waren om een definitief klassement op te maken. De Australiër Jai Hindley trok uiteindelijk aan het langste eind en won de 105e Giro d’ Italia.

Roglic kopman bij Nederlandse Jumbo Visma formatie

In 2023 gooit Roglic het over een andere boeg. Jumbo-Visma stuurt hem naar de Giro, waar hij het zal opnemen tegen onder meer Remco Evenepoel, Geraint Thomas en Aleksandr Vlasov. Roglic krijgt steun van nieuwkomer Wilco Kelderman, Jonas Vingegaard verdedigt zijn gele eindzege in de Tour. Wout van Aert, Tiesj Benoot en Dylan van Baarle zullen (normaal gezien) ook de Tour rijden. “We denken dat deze Giro Primoz ligt”, legde sportief directeur Merijn Zeeman de keuze voor de Italiaanse rittenkoers uit.

Schouderoperatie Roglic

Roglic zelf is ook blij met de kans om in Italië voor de eindzege te strijden: “Ik hou van deze race, maar heb er nog niet één gewonnen”, vertelde hij in het persbericht van de WorldTour ploeg. “Afgelopen winter onderging ik nog een schouderoperatie. Dus het is al heel bijzonder dat ik hier fit start, maar ik hoop in mei in vorm te zijn. Ik zal daar alles voor doen om deze 106e Giro d’ Italia winnend af te gaan sluiten.”

Geraint Thomas: “Goede kans om Evenepoel en Roglic te verslaan”

Waar Roglic vooral blij is met de kans om te strijden voor eindwinst is het voor een andere favoriet meer dan een hoofddoel. Geraint Thomas ziet voor het eerst sinds zijn Tour-winst in 2018 weer een mogelijkheid om een grote ronde te gaan winnen. “Ik kijk niet echt naar wat anderen doen en welk programma zij rijden. Ik focus mij op hoe ik in de beste vorm aan de start kan staan, en wij denken dat de route via de Tour of the Alps de beste was. Ik ben niet bang voor Roglic en Evenepoel, maar ik weet wel dat zij zeker de twee sterkste renners gaan zijn. Zeker na wat ze dit jaar al hebben laten zien, en ook de afgelopen jaren. Ze zijn supersterk, maar we hebben wel een goede kans om ze te verslaan.”

Waar en wanneer is de 106e Giro d’ Italia

De Ronde van Italië 2023 start op zaterdag 6 mei met een individuele tijdrit van 19,6 kilometer. Daarna zal het peloton snel de bergen gaan opzoeken. Daar zullen in elke rit verschillen worden gemaakt.

Wie draagt het roze als er zondag 28 mei in Rome gefinisht wordt? Volg het vanaf de eerste rij in het wielerpeloton door plaats te nemen op je virtuele stoeltje op Sporttribune.nl: het online sportnieuws kanaal waar je altijd meefietst met de grote wedstrijden!

Speel nu bij BetCity en ontvang een €20,- free bet! * Bonusvoorwaarden van toepassing. 18+

Relevante nieuwsberichten

speel bewust © Sporttribune.nl 2005 - 2024. Alle rechten voorbehouden.

Cookies

Wij respecteren uw privacy. Wij gebruiken enkel eenvoudige cookies voor de beste gebruikerservaring.

Meer informatie