Momenteel jij en 89 anderen op onze sporttribune
Advertentie

Wielrennen: start Giro d’ Italia in Boedapest

Wielrennen: start Giro d’ Italia in Boedapest

Vandaag, vrijdag 6 mei, start de 105e editie van de Giro d’ Italia. Dit is de eerste grote wielerronde van 2022. Deze Ronde van Italië is bijzonder want hij start niet in het land van de laars, maar in Hongarije. De hoofdstad Boedapest is het decor voor de eerste ritten in deze drie weken durende wielerwedstrijd. Op 29 mei finisht de Giro in de Italiaanse stad Verona.

Historie Giro d’ Italia

De Giro d’ Italia werd voor het eerst in 1909 verreden. Ruim honderd jaar later is de Giro een begrip in wielerland en hebben tal van grote namen een gooi gedaan naar de eindzege. Onder de renners die daarin slaagden onder andere Gino Bartali, Fausto Coppi, Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Miguel Indurain, Alberto Contador, Vincenzo Nibali en de Nederlander Tom Dumoulin.

Dumoulin was in 2017 de eerste landgenoot die deze grote ronde op zijn naam wist te schrijven. Ons land had al wel eindwinnaars in de andere twee grote ronden (Tour de France en Vuelta) mogen vieren, maar tot vijf jaar geleden nog nooit in deze Italiaanse wielerronde. Dumoulin had een jaar ervoor al aangetoond dat ronde hem door in Apeldoorn de openingstijdrit te winnen door Primoz Roglic (toen nog onbekend en inmiddels ploeggenoot van Dumoulin) te kloppen. In 2017 pakte hij ook de eindzege in de tijdrit. Jos van Emden won de rit, maar Dumoulin pakte Nairo Quintana in extremis het roze nog af in die slotrit.

Favorieten Giro 2022

Voor de editie van 2022 zijn er tal van favorieten, maar er is eigenlijk maar één topfavoriet en dat is Richard Carapaz. De winnaar van 2019 wordt door zijn team INEOS Grenadiers naar voren gehaald als kopman. De Ecuadoriaan heeft ook al aangegeven topprioriteit te hebben gemaakt van Giro winst.

Ook Dumoulin doet weer mee dit jaar, maar een favoriet is de Limburger niet. Wel start hij als kopman van Jumbo Visma, dat verder nog start met onder meer Sam Oomen en Koen Bouwman. Een andere Nederlander behoort wél tot de favorieten: Wilco Kelderman. De renner uit Barneveld won de Giro al een keer bijna, maar greep net naast de hoofdprijs. Door zijn nieuwe ploeg Bora Hansgrohe wordt hij naar voren geschoven als de kopman.

Ook Mathieu van der Poel aan het vertrek

Andere favorieten zijn onder meer: Mikel Landa, Miguel Angel Lopez en misschien ook wel Mathieu van der Poel, die zijn debuut maakt in de Giro d’ Italia. Hij gaf in de interviews aan de ronde ook uit de willen rijden en etappewinst te gaan. Een eindzege is volgens hem niet haalbaar, het winnen van de puntentrui volgens hem ook niet. Dagsucces zal dus het credo zijn van de Nederlandse troef bij het Alpecin Fenix Cycling Team.

Wanneer is de Giro d’ Italia

De Giro d’ Italia 2022 wordt van vrijdag 6 mei tot en met zondag 29 mei in 21 etappes gefietst. Volg al het wielernieuws over de Giro d’ Italia, Tom Dumoulin en Mathieu van der Poel vanaf de eerste rij in het peloton via Sporttribune.nl en mis niks van deze Ronde van Italië 2022!

Speel nu bij BetCity en ontvang een €20,- free bet! * Bonusvoorwaarden van toepassing. 18+

Relevante nieuwsberichten

speel bewust © Sporttribune.nl 2005 - 2024. Alle rechten voorbehouden.

Cookies

Wij respecteren uw privacy. Wij gebruiken enkel eenvoudige cookies voor de beste gebruikerservaring.

Meer informatie