Momenteel jij en 63 anderen op onze sporttribune
Advertentie

Luik-Bastenaken-Luik 2021: Kan Primoz Roglic weer winnen?

Luik-Bastenaken-Luik 2021: Kan Primoz Roglic weer winnen?

De Nederlandse Jumbo – Visma formatie kon vorig jaar feestvieren toen Primoz Roglic een juichende Julian Alaphilippe op de streep klopte en Luik – Bastenaken – Luik op zijn naam schreef. Afgelopen woensdag nam Alaphilippe revanche door Roglic te kloppen in de Waalse Pijl. Wie gaat er zondag met de winst vandoor in de 107ste uitvoering van Luik – Bastenaken – Luik? 

Wielermonument Luik – Bastenaken – Luik

Luik – Bastenaken – Luik behoort tot de zogeheten wielermonumenten. Dit zijn de vijf grootste en oudste klassiekers. Naast LBL zijn dan Milaan – San Remo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs – Roubaix en de Ronde van Lombardije.

De allereerste keer dat er van Luik via Bastenaken naar Luik werd gefietst was in 1892, bijna 130 jaar geleden! De Belg Léon Houa won en zou ook in 1893 de beste zijn. Vele grote namen uit het wielerpeloton volgden in de edities daarna. Mannen als Ferdinand Kubler, Eddy Merckx, Bernard Hinault en Moreno Argentin drukten in het verleden al als eerste hun wiel over de eindstreep.

Het is met een vergrootglas zoeken naar Nederlandse winnaars. Tot nu toe slechts: 3. In 1983 was Steven Rooks de eerste. Hij klopte onder meer Giuseppe Saronni, en Pascal Jules. Vijf jaar later was Adrie van der Poel de tweede Nederlandse winnaar. De beer leek los, maar niets bleek minder waar. De vader van Mathieu van der Poel moest tot 2016 wachten alvorens hij een opvolger kreeg. Die opvolger heette Wout Poels. In hondenweer wist Poels solo aan te komen op steile aankomststroop in Luik.

Parkoers

De wielerklassieker telt 259 kilometers, op de route liggen elf officiële beklimmingen. De bekendste daarvan zijn de Côte de Stockeu (1 km aan 12,5%) – na 179 kilometer, de Côte de la Redoute (2 km aan 8,9%) – na 223,9 kilometer, de Côte de la Roche-aux-Faucons (1,3 km aan 11%) – na 245,8 kilometer.

Het gaat eigenlijk voortdurend op en af, hetgeen typerend is voor de Belgische Ardennen wat het schouwspel zich komende zondag zal afspelen. Tijd voor herstellen is er nauwelijks en dat maakt de koers zo lastig.

Favorieten

Roglic is topfavoriet en krijgt vijf sterren van Sporttribune.nl. Julian Alaphilippe is zijn belangrijkste uitdager. Zijn landgenoot Tadej Pogacar kende een roerige voorbereiding omdat een coronatest zijn deelname bijna onmogelijk maakt. Een nieuwe test zorgde echter alsnog voor een negatieve uitslag waardoor hij zondag ook als favoriet aan de start zal staan.

Alejandro Valverde blijft ook maar indruk maken. De 41-jarige Spanjaard zal ook zondag weer op post zijn. Net als Maximilian Schachmann en Michael Woods behoort Valverde tot de gevaarlijke outsiders van het peloton.

Wereldkampioen Julian Alaphilippe: “Roglic is de te kloppen man”

Wereldkampioen Alaphilippe heeft de kater nog altijd niet helemaal weggespoeld van zijn te vroege juichmoment van vorig jaar. Toen werd hij op de streep nog voorbij gereden door Roglic. Alaphilippe denkt dat de Jumbo – Visma ook dit jaar weer erg goed voor de dag gaat komen: “Hij is volgens mij de te kloppen man”, zei de wereldkampioen van Deceuninck-Quick-Step. “Hij won vorig jaar en is nu ook heel sterk. Ik start zonder stress na mijn zege in de Waalse Pijl woensdag.”

Alaphilippe: “Luik – Bastenaken – Luik is mijn grote doel”

“Die overwinning was de bevestiging dat ik goed heb gewerkt. Het grote doel was altijd Luik-Bastenaken-Luik. Na de Ronde van Vlaanderen was ik moe, nam ik een tijdje rust en daarna heb ik goed getraind met veel beklimmingen. Maar niet het lange klimwerk, maar de kortere hellingen, zoals we ook in Luik verwachten.”

Volg al het wielernieuws over Luik – Bastenaken – Luik via Sporttribune.nl!

Speel nu bij BetCity en ontvang een €20,- free bet! * Bonusvoorwaarden van toepassing. 18+

Relevante nieuwsberichten

speel bewust © Sporttribune.nl 2005 - 2024. Alle rechten voorbehouden.

Cookies

Wij respecteren uw privacy. Wij gebruiken enkel eenvoudige cookies voor de beste gebruikerservaring.

Meer informatie