Momenteel jij en 61 anderen op onze sporttribune
Advertentie

Nieuw WorldTour koers op het programma: De Waalse Pijl

Nieuw WorldTour koers op het programma: De Waalse Pijl

Het wielervoorjaar loopt langzaam op zijn einde. Na de Amstel Gold Race is het voor de Nederlandse wielerfans altijd even uitblazen. Maar voor de profrenners staat woensdag alweer een nieuwe WorldTour koers op het programma: De Waalse Pijl 2021. Een wedstrijd die gekenmerkt wordt door de loeisteile slotklim over de ‘Muur van Huy’.

De Waalse Pijl: het parkoers

Er is maar één wedstrijd waarbij alleen de allerlaatste kilometer van belang is en dat is de Waalse Pijl. Er worden in totaal 201 kilometers afgelegd alvorens de slotklim begint, maar elk jaar zijn die eerste 200 om des keizers baard. Hetgeen zoveel betekent als: overbodig.

In de voorgaande edities probeerden vluchters telkens de dans te ontspringen, maar telkens wisten de favorieten elkaar op de 1,1 kilometer lange klim te hergroeperen. Vorig jaar werd Tim Wellens (Lotto Soudal) na een dappere poging bijgebeend. De Muur van Huy is gemiddeld tien procent steil, met uitschieters naar bijna twintig procent. Een echte muur dus.

Vorig jaar verraste de Zwitser Marc Hirschi door als eerste te finishen. Hij volgde daarmee de Fransman Julian Alaphilippe op, die in 2018 én 2019 de Waalse Pijl won. Voordat Alaphilippe die zeges pakte was Alejandro Valverde de koning van Huy. De Spanjaard won maar liefst vier jaar op rij. Ook dit jaar doet de 41-jarige renner mee, maar een kanshebber is hij dit keer niet.

Favorieten de Waalse Pijl 2021

De favorieten voor de Waalse Pijl 2021 zijn Primoz Roglic (Jumbo – Visma), wereldkampioen en tweevoudig winnaar Alaphilippe, Michael Woods, de Britse revelatie Tom Pidcock, Michael Matthews, David Gaudu en good-old Valverde.

Daar mogen we overigens ook nog prima titelverdediger Hirschi bijplaatsen, evenals zijn ploeggenoot Tadej Pogacar (winnaar Tour de France 2020). Vlak ook Maximilian Schachmann (BORA – Hansgrohe) niet uit.

Ide Schelling: “Ik ben fysiek hard gegroeid”

Tot slot kijken wij natuurlijk ook naar Ide Schelling. Onze landgenoot, eveneens koersend voor BORA Hansgrohe, maakt het hele voorjaar al een goede indruk en was in de afgelopen Amstel Gold Race zelf met een indrukwekkende solo bezig totdat hij op de laatste klim over de Cauberg werd ingerekend. Wellicht lukt het hem woensdag wel? Ide Schelling: “Het voelt enorm goed. De Vuelta was vorig jaar mijn laatste koers en dat was een hartstikke gave wedstrijd. Ik ben toen fysiek hard gegroeid. En dat betaalt zich nu uit. Ik ben dit jaar ook goed begonnen en het houdt maar niet op.”

Bauke Mollema: “Al vijf keer in Top-10 gereden hier”

Bij de echte outsiders staat nog een Nederlander: Bauke Mollema. De renner van Trek – Segafredo zag zijn kansen in de Amstel in rook opgaan toen hij 10 kilometer voor de meet lek reed. Mollema zint op revanche en de Waalse Pijl ligt hem prima. Hij eindigde al meermaals in de Top-10. “Het is een mooie koers met een mooie steile klim aan het einde, dit is alweer mijn vijfde keer in de top-10”, aldus Mollema over deze koers.

Laatste kansen klassieke renners

In mei staat de Giro d’Italia op het programma. De eerste grote ronde van het jaar. Vanaf dat moment is het woord aan de ronderenners en moeten de klassieke renners wachten tot het najaar. Dat betekent dat er naast de eerder genoemde favorieten ook een boel coureurs zijn dus weten dat de Waalse Pijl en zondag Luik – Bastenaken – Luik hun laatste kansen op glorie betekenen.

Denk hierbij aan types als Dylan Teuns, Jakob Fuglsang, Michael Schar en Michal Kwiatkowski. Al deze namen worden ook genoemd bij de dark horses van de bookmakers. Voor de meesten is Luik – Bastenaken – Luik een betere kans om te winnen, want je moet wel echt over klimmersbenen beschikken wil je kans maken op de Muur van Huy.

Maar wellicht is de 2021 editie van De Waalse Pijl wel de uitzondering op de regel en lukt het woensdag 21 april toch iemand om al eerder uit de greep van het peloton te komen en te blijven?

Volg al het wielernieuws over de voorjaarsklassiekers en de Waalse Pijl op Sporttribune.nl!

Speel nu bij BetCity en ontvang een €20,- free bet! * Bonusvoorwaarden van toepassing. 18+

Relevante nieuwsberichten

speel bewust © Sporttribune.nl 2005 - 2024. Alle rechten voorbehouden.

Cookies

Wij respecteren uw privacy. Wij gebruiken enkel eenvoudige cookies voor de beste gebruikerservaring.

Meer informatie