Momenteel jij en 65 anderen op onze sporttribune
Advertentie

Wielrennen: Omloop het Nieuwsblad 2023

Wielrennen: Omloop het Nieuwsblad 2023

Het profpeloton heeft de wegfietsen al begin januari uit het vet getrokken, maar toch is de echte opening van het wielerseizoen komende zaterdag pas. Dan wordt namelijk de eerste Belgische wegkoers van het jaar verreden: de Omloop het Nieuwsblad 2023. Sporttribune.nl blikt vooruit op deze eendagskoers in Vlaanderen.

Historie

De eerste editie van de Omloop het Nieuwsblad werd in 1945 al verreden. De koers stond jarenlang bekend als de Omloop het Volk. Sinds de Belgische krant ‘Het Nieuwsblad’ zich aan de wielerwedstrijd heeft verbonden is die naam vervangen door de huidige naam. De status van de koers bleef onverminderd hoog. Vooral in Vlaanderen lopen fans én renners warm voor deze race.

Afgelopen jaren zagen we met Philippe Gilbert (2006, 2008), Sep Vanmarcke (2012), Ian Stannard (2014, 2015), Greg Van Avermaet (2016, 2017), Zdenek Stybar (2019) en Wout Van Aert (2022) veel grote namen deze eendagskoers winnen.

Een Nederlandse zege? Daarvoor moeten we terug naar 2011 toen de inmiddels gestopte Sebastian Langeveld met de armen omhoog als eerste de finish passeerde. Langeveld is er sinds dit seizoen niet meer bij. Hij stopte na 2022 als profrenner en dus is Nederland op zoek naar een opvolger voor hem. Vorig jaar won Wout Van Aert de koers na een epische race, maar er waren er in het verleden wel meer die op onnavolgbare wijze won. Bijvoorbeeld de Brit Ian Stannard.

Favorieten Omloop het Nieuwsblad 2023

Voor deze editie van de Omloop het Nieuwsblad 2023 zijn er twee topfavorieten in gedachten: thuisrijder Arnaud De Lie en de Britse alleskunner Tom Pidcock.

Achter dit tweetal komt een grote groep outsiders. Die groep wordt aangevoerd door Ben Turner en Jasper Philipsen. Maar ook mannen als Alexander Kristoff, Magnus Sheffield, Tim Wellens, Jumbo Visma kopman Christophe Laporte en de Nederlander Dylan Baarle (ook Jumbo Visma) staan hoog gerangschikt op de favorietenlijstjes.

Andere namen die kans maken op winst zijn onder meer Kasper Asgreen, Bauke Mollema, Matej Mohoric, Benoit Cosnefroy en Matteo Trentin, maar zij zullen allemaal moeten afrekenen met het sterke blok van de Nederlandse WorldTour formatie Jumbo Visma dat met zeker drie potentiele winnaars aan het vertrek staat.

Nils Eekhoff, onbekende landgenoot bij Team DSM

Naast Jumbo Visma staat er nog een Nederlandse ploeg aan de start: Team DSM uit Deventer. Eén van speerpunten is de Nederlander Nils Eekhoff. In de media blikt hij vooruit op zijn eerste Omloop het Nieuwsblad als prof. “Door corona en het overlijden van mijn moeder heb ik nog geen normaal voorjaar kunnen rijden in de drie jaar dat ik prof ben. Dat ga ik nu hopelijk wel doen. Ik denk dat we met Team DSM voornamelijk met een sterke, mooie en ook jonge ploeg naar de klassiekers trekken. En daarin zal ik wel een van de speerpunten zijn. Ik denk wel dat we iedereen zijn krachten moeten benutten daarin. Het is niet dat ik een vooruitgeschoten man ben zoals Mathieu van der Poel, waar een heel team omheen gebouwd is. Die ploegen zijn er maar weinig. Dat moeten wij bestrijden in de breedte.”

Klassieker en de Tour

Na deze openingskoers zal Eekhoff nog vaak te bewonderen zijn dit voorjaar. “Na de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne komende zondag rijd ik het volledige klassieke voorjaar tot Parijs-Roubaix, met uitzondering van Strade Bianche, Brugge-De Panne en de Scheldeprijs. En als alles goed loopt, mag ik weer naar de Tour de France deze zomer.”

Wanneer is de Omloop het Nieuwsblad 2023

De Omloop het Nieuwsblad 2023 wordt op zaterdag 25 februari verreden. De koers start in Ghent om 207,3 kilometer later in Ninove te finishen.

Volg het klassieke wielervoorjaar en alle andere grote wielerkoersen vanaf de eerste rij in het peloton via Sporttribune.nl: het online sportnieuwskanaal dat altijd een trap extra doet voor de echte wielerfans in Nederland!

Speel nu bij BetCity en ontvang een €20,- free bet! * Bonusvoorwaarden van toepassing. 18+

Relevante nieuwsberichten

speel bewust © Sporttribune.nl 2005 - 2024. Alle rechten voorbehouden.

Cookies

Wij respecteren uw privacy. Wij gebruiken enkel eenvoudige cookies voor de beste gebruikerservaring.

Meer informatie