Momenteel jij en 95 anderen op onze sporttribune
Advertentie

Wielrennen: wie wint de Ronde van Italië 2021?

Wielrennen: wie wint de Ronde van Italië 2021?

De Ronde van Italië, ook wel de Giro genoemd, start zaterdag met een individuele tijdrit in Turijn. De Italiaanse stad mag de start van  de eerste grote wielerronde van 2021 organiseren en is daarmee gastheer van heel veel topklasse wielrenners. Zo staan in de Ronde van Italië 2021 mannen als Egan Bernal, Simon Yates, Remco Evenepoel en Bauke Mollema aan het vertrek. Maar, zoals wel vaker in de Giro, rijden er ook een hoop jonge outsiders mee in deze loodzware koers. 

Favorieten Ronde van Italië 2021

Een aantal namen zijn al genoemd, maar naast Bernal, Yates, Evenepoel en Mollema zijn er nog tal van (top)favorieten voor de eindzege die zaterdag 8 mei van start gaan in de Ronde van Italië 2021. Zo komt Bahrain Victorious naar de Giro met de Spaanse kopman Mikel Landa en zetten ze bij Astana alles op Alexander Vlasov. EF Education hoopt op goede benen voor Hugh Carthy, die in Ronde van Spanje van 2020 liet zien een goed klassement te kunnen rijden.

Bauke Mollema: “Ik heb altijd genoten van de Giro”

Bauke Mollema behoort tot de schaduwfavorieten. Hij zal de Giro als vrijbuiter ingaan en richt zich vooral op de Tour de France en Olympische Spelen. Toch denkt de Groninger stiekem dat er nog wel een leuk klassement in zit voor hem. Mollema: “Ik heb altijd genoten van de Giro, ook al is het niet vaak onderdeel geweest van mijn programma. Als ik er koerste, reed ik er goed. Heel recent nog met een top-5 in 2019. Daarom ben ik blij om terug te keren. Er zijn geen makkelijke dagen”, zegt Mollema op de grootste Nederlandse wielerwebsite Wielerflits.

Mollema:”Geen moment verslappen als je voor roze trui wil gaan”

De ervaren renner rijdt de ronde samen met ervaren ploeggenoten als Koen de Kort, Giulio Ciccone en Vincenzo Nibali. “De Giro is altijd een zware wedstrijd met een geweldige sfeer. Het uithoudingsvermogen van de renners wordt getest, fysiek en mentaal. Er zijn geen makkelijke dagen en als je voor de roze trui meedoet, mag je geen moment verzwakken.”

Etappeschema

De Giro van 2021 begint met een ultrakorte tijdrit door Turijn. In die eerste rit van 8,6 kilometer wordt bepaald wie de eerste roze trui om zijn schouders mag dragen. De eerste aankomst bergop staat gepland voor rit 6. Daar ligt de finish op de Ascoli Piceno (San Giacomo). Ook de dagen erna zullen de klassementsmannen getest worden met zware heuvelritten die ook bergop finishen.

In die eerste week liggen er ook een paar sprinterskansen waar Dylan Groenewegen (Jumbo Visma) hoopt zijn neus weer tegen het venster te steken naar zijn schorsing.

In week twee is het zoeken naar vlakke ritten. Deze zogeheten etappes in het middengebergte lenen zich uitstekend voor ontsnappingen van vluchtersgroepen. Etappe twaalf is er echter weer één voor de grote mannen van het peloton. Een loodzware bergetappe waar het kaf van het koren gescheiden zal worden.

Slotweek Ronde van Italië 2021

De derde week is traditioneel de zwaarste in de Giro en dat geldt ook voor deze 104e uitgave van Ronde van Italië. Etappe 14, 16 en 17 zijn stuk voor stuk monsteretappes met talrijke beklimmingen met loeizware steile stukken en aankomsten op meer dan 2000 meter hoogte. Zoals elk jaar het geval is, zullen de renners nu ook langs sneeuwmuren fietsen die de Alpen en Dolomieten in het voorjaar karakteriseren.

Op 30 mei zal de Ronde van Italië 2021 finishen in Milaan. In deze stad ligt een parkoers van bijna dertig kilometer die de renners één voor één zullen afleggen tijdens de afsluitende tijdrit. Wordt het net zo’n spektakel als vorig jaar? Toen Tao Geoghegan Hart en Jai Hindley op de slotdag bepaalde wie de Giro ging winnen. Hart bleek toen de beste! De Brit doet dit jaar niet mee, Hindley wel. Wellicht kan de renner van Team DSM dit jaar wraak nemen of verrast Mollema met superbenen en wordt hij na Tom Dumoulin de tweede Nederlander ooit die de Giro d’ Italia op zijn naam schrijft?

Volg al het nieuws rondom de Ronde van Italië en het internationale wielrennen via de wielernieuws pagina’s van Sporttribune. Wielrennen volgen vanaf de eerste rij!

Speel nu bij BetCity en ontvang een €20,- free bet! * Bonusvoorwaarden van toepassing. 18+

Relevante nieuwsberichten

speel bewust © Sporttribune.nl 2005 - 2024. Alle rechten voorbehouden.

Cookies

Wij respecteren uw privacy. Wij gebruiken enkel eenvoudige cookies voor de beste gebruikerservaring.

Meer informatie