Momenteel jij en 69 anderen op onze sporttribune
Advertentie

Toppers strijden in wielerklassieker Luik – Bastenaken – Luik

Toppers strijden in wielerklassieker Luik – Bastenaken – Luik

Er staan een heleboel topfavorieten aan de start bij de 109e editie van Luik – Bastenaken – Luik. Zo verwelkomt de koers de winnaar van vorig jaar: Remco Evenepoel en de winnaar van 2021: Tadej Pogacar. Maar ook Tom Pidcock, Mikel Landa en Bauke Mollema staan zondag aan het vertrek in Luik. Sporttribune.nl blikt vooruit op de laatste voorjaarsklassieker van 2023 die zal starten én finishen in de Belgische stad Luik.

Statistieken Luik – Bastenaken – Luik

In de ruim honderd jaar historie van deze koers zijn er veel historische momenten geweest. Met name op La Redoute heeft menig toprenner zichzelf in de schijnwerpers gezet. De laatste jaren is de klim geen scherprechter meer en gebeurt er met name op de slotklim richting de finish veel bijzonders. Van valpartijen tot verrassende demarrages, machtsprints en kleine verschillen aan de streep: Luik – Bastenaken – Luik heeft het allemaal.

Vorig jaar was er echter nauwelijks sprake van spanning. Het Belgische wonderkind Remco Evenepoel had namelijk zijn duivels ontbonden en dat betekent vaak dat de rest van het peloton hem pas na de finish weer terugziet. Zo ook in Luik – Bastenaken – Luik 2022. Evenepoel zegevierde met bijna een minuut voorsprong op de rest. Quinten Hermans werd tweede, Wout van Aert (Jumbo Visma) derde.

Tadej Pogacar: “Luik is de belangrijkste klassieker”

De Sloveen Tadej Pogacar heeft dit seizoen naamgemaakt als eendagsrenner. We wisten al dat Pogacar de Tour de France kon winnen, dat deed hij al twee keer. Maar afgelopen weken kroonde hij zich ook tot winnaar van de Ronde van Vlaanderen, de Amstel Gold Race én de Waalse Pijl. Maakt hij het kwartet compleet in Luik? “Het zou geweldig zijn om ze alle drie te winnen. Zondag is Luik de belangrijkste van deze drie klassiekers.”

Supergemotiveerd

De concurrentie is wellicht iets nadrukkelijker aanwezig dan in de Amstel en de Waalse Pijl. Pogacar denkt dan ook dat winnen minder vanzelfsprekend is dan afgelopen woensdag in Wallonië. “Het zal moeilijk worden om dit monument te winnen. Al gaan we zeker voor de winst koersen. Het team is supergemotiveerd en iedereen is supersterk”, geeft hij ook nog een compliment aan zijn ploeggenoten bij Team UAE.

Bauke Mollema: “Ik ben gemotiveerd en hou van deze koers”

De hoop op Nederlands succes komt (alweer) van Bauke Mollema. De nuchtere Groninger heeft in de afgelopen jaren al mooie dingen laten zien en gaat opnieuw voor een goed resultaat in Luik. “Natuurlijk hoop ik op een goed resultaat, maar ik hoop op zijn minst er te staan in de finale of misschien mee te zijn in een kleine ontsnapping in de laatste twintig, dertig kilometer. Het hangt af van de benen. Het is moeilijk om nu te zeggen hoe goed ik ben. Maar ik ben gemotiveerd en hou van deze koers. Ik heb deze wedstrijd al zo vaak gereden, dus ik hoop er weer te staan zondag.”

Wanneer is Luik – Bastenaken – Luik 2023

De wielerklassieker Luik – Bastenaken – Luik 2023 wordt verreden op zondag 23 april. De koersafstand is 258,5 kilometer en er staan tien Ardense hellingen op het koersmenu. Het startschot zal om 10:30 uur worden gegeven, de finish wordt rond 16:55 uur verwacht.

Speel nu bij BetCity en ontvang een €20,- free bet! * Bonusvoorwaarden van toepassing. 18+

Relevante nieuwsberichten

speel bewust © Sporttribune.nl 2005 - 2024. Alle rechten voorbehouden.

Cookies

Wij respecteren uw privacy. Wij gebruiken enkel eenvoudige cookies voor de beste gebruikerservaring.

Meer informatie