Momenteel jij en 73 anderen op onze sporttribune
Advertentie

Wielrennen: Tour Down Under 2023

Wielrennen: Tour Down Under 2023

Met de Tour Down Under 2023 begint het wielerseizoen van dit jaar. Deze eerste wedstrijd behorende tot de UCI World Tour is al jaren de eerste afspraak voor de wielerprofs en ook dit jaar zal er weer gekoerst worden. Dat is overigens voor het eerst sinds 2020, want tijdens corona werd er niet gefietst in Australië. Sporttribune blikt vooruit op de Tour de Down Under!

Historie Tour Down Under 2023

In Australië wordt deze week het wielerseizoen geopend met de Tour Down Under 2023. Sporttribune blikt vooruit op deze eerste WorldTour koers door terug te kijken naar de historie van deze wielerwedstrijd rond de stad Adelaide, de hoofdstad van de deelstaat Zuid-Australië, Australië.

De race wordt sinds 1999 elk jaar in de tweede helft van januari verreden en neemt inmiddels een belangrijke plaats in op de wielerkalender. Veel (Europese) ploegen gebruiken de wedstrijd als voorbereiding op het Europese wielerseizoen dat een maand later van start gaat, terwijl Australische renners, zoals topsprinter Caleb Ewan en alleskunner Michael Matthews, in deze ronde één van hun weinige kansen zien om ook in eigen land te kunnen presteren.

Sinds 2005 maakte de wedstrijd deel uit van het Australische continentale circuit van de UCI, de UCI Oceania Tour. In 2008 werd de Tour Down Under opgenomen in de UCI ProTour en is het onderdeel van de World Tour kalender.

Favorieten voor de eindzege

Van de Australische renners die in de Tour Down Under aan het vertrek staan, weten we dat ze tot op het bot gemotiveerd zijn om voor eigen volk te schitteren. Zo wordt er veel verwacht van Michael Matthews en van Jumbo Visma kopman Rohan Dennis.

Maar hoe zit het precies met de fysieke en mentale staat van paraatheid van een Simon Yates, Pello Bilbao en tweevoudig winnaar Daryl Impey? Ook andere grote namen als Ben O’Connor, Chris Froome en Alberto Bettiol zullen gaan strijden om eindwinst. En hoe zit het met de jonkies uit Australië: Jay Vine en Luke Plapp? De komende week moet het duidelijk gaan worden. In het slotweekend worden twee loodzware bergetappes verreden en in de dagen ervoor moet er ook al het nodige geklommen worden. Maar eerst is er de proloog en daar zal al een eerste kleine schifting gemaakt worden richting het eindklassement.

Twaalf Nederlanders

Er doen twaalf landgenoten mee aan de Tour Down Under. De meesten daarvan rijden voor Jumbo Visma: Robert Gesink, Lennart Hofstede, Timo Roosen, Milan Vader, Tim van Dijcke en Jos van Emden. Namens het tweede Nederlandse World Tour team in de WorldTour, TEAM DSM, starten Tim Naberman en Martijn Tusveld.

Ook het Belgische Intermarche Circus Wanty heeft twee landgenoten meegenomen naar Australië: Taco van der Hoorn en Boy van Poppel. En dan zijn er nog de eenzaten: Oscar Riesebeek (Alpecin Deceuninck) en Sjoerd Bax (Team UAE).

Wanneer is de Tour Down Under

De etappes in de Tour Down Under 2023 worden verreden als het in Nederland nacht is. De eerste rit zal op 17 januari worden verreden en de laatste op zondag 22 januari. Volg al het wielernieuws vanaf de eerste rij in het peloton via Sporttribune.nl. En mis dus niks van de wieleractie dit jaar.

Speel nu bij BetCity en ontvang een €20,- free bet! * Bonusvoorwaarden van toepassing. 18+

Relevante nieuwsberichten

speel bewust © Sporttribune.nl 2005 - 2024. Alle rechten voorbehouden.

Cookies

Wij respecteren uw privacy. Wij gebruiken enkel eenvoudige cookies voor de beste gebruikerservaring.

Meer informatie