Momenteel jij en 91 anderen op onze sporttribune
Advertentie

Wie wordt de nieuwe koning in de Amstel Gold Race 2021?

Wie wordt de nieuwe koning in de Amstel Gold Race 2021?

Komende zondag wordt de enige Nederlandse wielerklassieker in de WorldTour verreden: De Amstel Gold Race 2021. Op een afgesloten parkoers, waar geen publiek mag komen, worden de renners meerdere malen over de Limburgse heuvels geslingerd. Mathieu van der Poel zit niet in dat peloton. Hij bereidt zich voor op de Tour de France en zijn olympische mountainbike race komende zomer. Wie wordt de nieuwe koning in de Amstel Gold Race 2021?Ā 

Amstel Gold Race 2021

Eventjes leek na de 2020 editie ook de 2021 editie in het water te vallen. De corona-maatregelen laten nog geen grote evenementen toe, maar voor sportwedstrijden wordt een uitzondering gemaakt mits ze aan de voorwaarden kunnen voldoen. EĆ©n van die voorwaarden is dat er geen publieksstromen ontstaan rondom het event.

De organisatie, in handen van oud-renner Leo van Vliet, koos er daarom voor een gesloten parkoers uit te stippelen. De renners beklimmen onderweg alle beroemde bergjes in Limburg. Na de start op de Rijksweg in Vilt gaat de route vanaf de Slakweg naar de Langen Akker, de Brakke Berg, de Wolfsdriesweg, om vervolgens de Geulhemmerberg te bedwingen: een colletje van 1 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5%.

Daarna is het de beurt aan de Bemelerberg: 900 meter klimmen tegen 4,5 procent om vervolgens koers te zetten naar de Cauberg in Valkenburg. Deze beroemde klim is slechts 800 meter lang, maar met 6,5 procent gemiddeld en een maximale stijgingspercentage van 12 % loeizwaar.

Favorieten Amstel Gold Race 2021

De favorieten voor deze editie komen allemaal uit WorldTour ploegen. Wereldkampioen Julian Alaphilippe voorop. De Fransman van de Belgische Deceuninck Quick Step formatie is gemaakt voor het Limburgse heuvelland en gaat altijd alleen voor het allerhoogste treetje. “Ik hou van de Limburgse heuvels. De Amstel Gold Race is een van mijn favoriete koersen van het jaar, dus ik ben blij dat ik hier ben. Zeker met het goede weer.”

Julian Alaphilippe: “Constant draaien en keren”

“Ik hoop dan ook op een harde, maar eveneens mooie dag. Je moet de gehele wedstrijd geconcentreerd blijven, het is constant draaien en keren, het gaat heel de tijd op en neer en de wegen zijn maar smal. Een heel specifieke wedstrijd die je niet snel ergens anders tegenkomt. En omdat er zo veel goede renners aan de start staan, vind ik deze koers zo leuk!”

Ook INEOS Grenadiers komt met een ijzersterke ploeg naar Limburg. Naast oud-winnaar Michal Kwiatkowski bestaat de ploeg onder meer uit Tao Geoghegan Hart en Giro winnaar van 2019 Richard Carapaz.

De Nederlandse formatie Jumbo Visma zet weer al haar kaarten op de Belg Wout van Aert (foto) die als kopman vertrekt. Hij wordt bijgestaan door onder meer Robert Gesink, Sam Oomen en Primoz Roglic. Er zijn mensen die roepen dat Roglic en niet Van Aert als kopman zal worden uitgespeeld. Hoe dan ook: de Nederlandse ploeg heeft meerdere ijzers in het vuur.

Andere namen om rekening mee te houden zijn: Tim Wellens, Jakob Fuglsang, Edward Theuns, Jasper Stuyven en het Deense duo Soren Kragh Andersen (TEAM DSM) en Magnus Cort Nielsen (EF Education).

De Amstel live volgen

De Amstel Gold Race start zondag in Valkenburg om 216,7 kilometer later te finishen in Berg en Terblijt. De NOS zendt de hele dag livebeelden uit via tv en NOS.nl. Ook Sporza en Eurosport doen live verslag van deze wielerklassieker in Nederland. Wie wordt de opvolger van Mathieu van der Poel die in 2019 zo indrukwekkend won?

Volg al wielernieuws via Sporttribune.nl!

Speel nu bij BetCity en ontvang een ā‚¬20,- free bet! * Bonusvoorwaarden van toepassing. 18+

Relevante nieuwsberichten

speel bewust Ā© Sporttribune.nl 2005 - 2024. Alle rechten voorbehouden.

Cookies

Wij respecteren uw privacy. Wij gebruiken enkel eenvoudige cookies voor de beste gebruikerservaring.

Meer informatie