Momenteel jij en 83 anderen op onze sporttribune
Advertentie

Wielerklassieker Milaan – San Remo

Wielerklassieker Milaan – San Remo

De wielerklassieker Milaan – San Remo behoort tot de vijf wielermonumenten. De koers staat daarmee op gelijke hoogte met onder andere de Ronde van Vlaanderen en Parijs – Roubaix. Vorig jaar won voor het eerst sinds jaren een Belg: Wout van Aert. Dit jaar hopen Nederlandse wielerfans dat wij eindelijk weer eens aan de beurt zijn. Mathieu van der Poel is dan de persoon waarop men rekent. Maar er zijn natuurlijk meer kanshebbers voor winst op de Via Roma. 

Historie wielerklassieker Milaan – San Remo

De wedstrijd van zaterdag is de 112 editie van deze ruim 300 kilometer lange wielerwedstrijd. In het verleden wisten vele grote namen de wedstrijd al op hun naam te schrijven. Van Fausto Coppi tot Eddy Merckx en Oscar Freire. Allemaal kwamen ze winnen in San Remo.

Als zaterdag de wedstrijd finisht, is het exact zestig jaar geleden dat Raymond Poulidor deze race op zijn naam schreef. En Poulidor, eind 2019 overleden, was de opa van Mathieu van der Poel. Hij kan dus zestig jaar na dato opnieuw de koers winnen en zijn opa opvolgen: “Het is een cool verhaal, maar Milaan-San Remo is een koers die ik sowieso wel wil winnen.”

Mathieu van der Poel: “Milaan – San Remo één van mooiste koersen”

Van der Poel heeft voor dit jaar heel wat doelen: de Tour de France rijden, Parijs – Roubaix winnen en goud winnen bij het mountainbiken op de Olympische Spelen. Toch is de koers van zaterdag in dat geheel geen lelijk eendje. Sterker nog: hij staat zeer hoog op het verlanglijstje van VDP: “Milaan-San Remo is een van de moeilijkste koersen om te winnen”, vertelt hij tijdens de persconferentie van Alpecin-Fenix de ploeg waar de Nederlands kampioen voor rijdt.

Van der Poel zei daarin ook dat hij zichzelf wel kansen toedicht, maar dat hij liever een koers heeft die vroeg openbreekt. “Er zijn weinig momenten waar je iets kunt forceren. Meestal is het wachten tot de Poggio, want de Cipressa ligt te ver van de streep. Er zijn dus weinig plekken waar je koers kunt maken. Na bijna driehonderd kilometer zal blijken wie de sterkste is.”

Vanwege deze elementen zegt hij ook dat Wout van Aert, de winnaar van 2020, meer kans maakt op winst dan hij. “Ik denk dat Wout iets meer kans maakt, omdat hij vorig jaar al gewonnen heeft. Dat kan een wezenlijk verschil maken, maar normaal gesproken wint de sterkste in San Remo. Vorig jaar was ik niet goed genoeg, maar ik hoop dit jaar bovenop de Poggio bij de besten te zitten.”

Julian Alaphilippe: “Ik ben favoriet, maar Van der Poel en Van Aert zijn de topfavorieten”

Wereldkampioen Julian Alaphilippe is de laatste van de ‘grote drie’ die zaterdag aan het vertrek staan. De Fransman won de koers in 2019 en is ook nu kanshebber voor eindwinst. “Ik ben favoriet, heb de benen en ben in vorm, maar Mathieu en Wout zijn de topfavorieten”, zei Alpahilippe twee dagen voor de start van de 112e uitvoering van La Primavera.

De Fransman werd vorig jaar tweede en in 2017 derde. Kortom: als hij meedoet, dan doet hij mee voor winst. “Ik weet eigenlijk niet goed waarom deze wedstrijd me zo goed ligt. Op zich is de Poggio geen lastige beklimming, maar met al die wedstrijdkilometers in de benen is hij toch niet zo gemakkelijk en dan kan ik als ‘puncher’ het verschil maken”, zei Alpahilippe in zijn vooruitblik.

Het vervolgt met een analyse over zijn ploeg, die volgens hem zo sterk is dat er meerdere troeven uitgespeeld kunnen worden: “Ons grote voordeel is dat we met Sam Bennett en Davide Ballerini nog twee troeven kunnen uitspelen”, vervolgt de renner van Deceuninck-Quick-Step. “Sam reed een sterke Parijs-Nice met twee ritzeges, Ballerini bewees in de Omloop dat hij na een zware koers nog snelle benen heeft. Onze kracht in de breedte is onze grote troef.”

Podium wielerklassieker Milaan – San Remo sinds 2010:

2020 BELWout Van Aert (BEL) FRAJulian Alaphilippe (FRA) AUSMichael Matthews (AUS)
2019 FRAJulian Alaphilippe (FRA) BELOliver Naesen (BEL) POLMichal Kwiatkowski (POL)
2018 ITAVincenzo Nibali (ITA) AUSCaleb Ewan (AUS) FRAArnaud Démare (FRA)
2017 POLMichal Kwiatkowski (POL) SVKPeter Sagan (SVK) FRAJulian Alaphilippe (FRA)
2016 FRAArnaud Démare (FRA) GBRBen Swift (GBR) BELJürgen Roelandts (BEL)
2015 GERJohn Degenkolb (GER) NORAlexander Kristoff (NOR) AUSMichael Matthews (AUS)
2014 NORAlexander Kristoff (NOR) SUIFabian Cancellara (SUI) GBRBen Swift (GBR)
2013 GERGerald Ciolek (GER) SVKPeter Sagan (SVK) SUIFabian Cancellara (SUI)
2012 AUSSimon Gerrans (AUS) SUIFabian Cancellara (SUI) ITAVincenzo Nibali (ITA)
2011 AUSMatthew Harley Goss (AUS) SUIFabian Cancellara (SUI) BELPhilippe Gilbert (BEL)
2010 ESPOscar Freire Gomez (ESP) BELTom Boonen (BEL) ITAAlessandro Petacchi (ITA)

 

Speel nu bij BetCity en ontvang een €20,- free bet! * Bonusvoorwaarden van toepassing. 18+

Relevante nieuwsberichten

speel bewust © Sporttribune.nl 2005 - 2024. Alle rechten voorbehouden.

Cookies

Wij respecteren uw privacy. Wij gebruiken enkel eenvoudige cookies voor de beste gebruikerservaring.

Meer informatie