Momenteel jij en 87 anderen op onze sporttribune
Advertentie

Wielrennen: Criterium du Dauphiné 2021

Wielrennen: Criterium du Dauphiné 2021

Van zondag 30 mei tot en met zondag 6 juni wordt de 73e editie van het Criterium du Dauphiné gereden. De ultieme voorbereiding op de Tour de France. Welke tourfavorieten laten zich in de Zwitserse Alpen al in de kaart kijken en welke houden zich (bewust) nog even voorscholen voor het grote werk?

Geschiedenis Criterium du Dauphiné

Het is de 73e editie van het Criterium du Dauphiné hetgeen betekent dat de eerste uitgave al in 1947 was. Direct na de tweede wereldoorlog. De Pool Edouard Klabinski won destijds die allereerste ronde. De Franse rittenkoers werd toen nog onder de naam Dauphiné Libéré verreden, waarmee gerefereerd werd aan de nieuw verworven vrijheid van Frankrijk.

Johan van der Velde was in 1980 de eerste Nederlanders die de etappewedstrijd door de Franse bergen wist te winnen. En tot nu toe heeft nog geen enkele landgenoot hem dat na gedaan. Steven Rooks kwam in 1985 dichtbij (2e) en ook legende Joop Zoetemelk finishte al eens op het podium (3e in 1986). Zoetemelk is daarmee ook direct de laatste landgenoot die een podiumplek wist af te dwingen in deze vaak zeer zware klimkoers.

Favorieten Criterium du Dauphiné 2021

Bij de kanshebbers voor eindwinst ook twee Nederlanders: Steven Kruijswijk (jumbo Visma) en Wilco Kelderman (BORA Hansgrohe). Kelderman gaat volgens eigen zeggen all-in, terwijl Kruijswijk zich in vorm probeert te rijden voor de Tour en Vuelta.

De Nederlandse klassementsmannen krijgen vooral concurrentie uit het kamp van INEOS Grenadiers, dat met een ijzersterke selectie dit Criterium du Dauphiné rijdt. Geraint Thomas, Richie Porte en Tao Georghehan Hart (giro winnaar 2020) worden vergezeld door onder meer onze landgenoot Dylan van Baarle en voormalig wereldkampioen Michal Kwiatkowski.

Ook bij Movistar hebben ze duidelijk een doel gemaakt van het Criterium du Dauphiné 2021. Met Migel Angel Lopez als kopman en Alejandro Valverde als schaduwkopman kan deze Spaanse formatie hoge ogen gaan gooien. Enric Mas en Imanol Erviti zijn bovendien luxeknechten die zelf ook een goed klassement kunnen rijden.

Steven Kruijswijk gaat nog niet volle bak: alles op de Tour de France

Jumbo Visma probeert met kopman Steven Kruijswijk voor een goed klassement te gaan in dit Criterium du Dauphiné. De Nederlander bewaard echter slechte herinneringen in de koers: in 2020 kwam hij zwaar ten val, waardoor hij niet kon deelnemen aan de Tour de France.

Kruijswijk: “Stijgende lijn doortrekken richting Tour”

Kruijswijk: “Het is komende week meer de bedoeling tijdens deze koers, en daarna op het geplande trainingskamp, de stijgende lijn door te trekken. Op mijn best moet en wil ik zijn in de Tour en vervolgens in de Vuelta. Als ik in de Dauphiné met de beste renners mee omhoog kan, dan zou dat mooi zijn. Daar denk ik momenteel een beetje aan. Dat heb ik in deze fase van mijn voorbereiding op de Tour nodig.”

Etappeschema Criterium du Dauphiné 2021

Zondag 30 mei start het Criterium met vlakke rit over 181 kilometer van Issoire naar Issoire. Maandag 31 mei volgt er opnieuw een heuvelachtige rit (172,8 km), Dinsdag 1 juni volgt in rit 3 de eerste aankomst bergop als de etappe finisht in Saint-Haon-Le-Vieux.

Woensdag 2 juni is het opnieuw klimmen geblazen in de klimtijdrit van 16 kilometer naar Roche-La-Molière. Donderdag mogen de klassementsmannen even uitblazen in een overgangsrit om vervolgens vanaf vrijdag 4 juni tot en met zondag 6 juni vol gas te gaan met drie zware bergetappes. Na de aankomst van zondag in Les Gets zal bekend zijn wie de winnaar van dit jaar is.

Volg al het wielernieuws vanaf de eerste rij op Sporttribune.nl!

Speel nu bij BetCity en ontvang een €20,- free bet! * Bonusvoorwaarden van toepassing. 18+

Relevante nieuwsberichten

speel bewust © Sporttribune.nl 2005 - 2024. Alle rechten voorbehouden.

Cookies

Wij respecteren uw privacy. Wij gebruiken enkel eenvoudige cookies voor de beste gebruikerservaring.

Meer informatie