Momenteel jij en 91 anderen op onze sporttribune
Advertentie

Dakar Rally 2022: stof happen in woestijn!

Dakar Rally 2022: stof happen in woestijn!

In Saudi Arabië is de 44e editie van de Dakar Rally van start gegaan. Ruim 500 deelnemers doen mee. Nederland is in 2022 ook weer goed vertegenwoordigd in Dakar. Vanwege de corona beperkingen waren er in 2021 maar zestien Nederlanders aan de start verschenen. In 2022 doen er maar liefst 29 Nederlandse teams mee aan deze wereldberoemde woestijnrally. Sporttribune.nl zet de stoere landgenoten op een rij. 

Dakar Rally 2022

De Dakar Rally bestaat uit diverse onderdelen. Deelnemers kunnen kiezen voor deelname bij de motoren, auto’s of vrachtwagens. Ook is er een klasse voor elektrische auto’s en ook hieraan doen landgenoten mee. We beginnen ons overzicht van de Nederlandse deelnemers aan de Dakar Rally 2022 bij de motoren.

Motoren

Bij de motoren is een dame de bekendste landgenoot: Mirjam Pol. Zij komt na een jaar afwezigheid weer aan de start met de Husqvarna van HT Rally Raid. Wiljan van Wikselaar debuteert bij de BAS Dakar-formatie van Bart van der Velden. Bram van der Wouden komt aan de start in het malle moto-klassement en maakt het drietal Nederlandse motorrijders in deze Dakar Rally compleet.

Auto’s

Bij de auto’s een kwartet Nederlanders. De bekendste formatie is die van Tim en Tom Coronel. De tweelingbroers zijn oude bekende in de rally en doen dit jaar weer als duo mee aan deze ultieme woestijn challenge. Met de Century CR6 auto hebben de broers Coronel een potentiele ‘Gouden Kalf’ tot hun beschikking. Een bewezen concept  waarmee ze de potentie hebben om hun beste resultaat in de Dakar te evenaren of zelfs te verbeteren.

Bernhard ten Brinke is de tweede Nederlandse troef bij de auto’s. Aanvankelijk zou Ten Brinke helemaal niet meedoen, maar door een positieve coronatest van Erik van Loon werd de ervaren autocoureur alsnog gevraagd om naar Saudi Arabië af te reizen.

Derde in de rij is Maik Willems. Hij keert na een paar jaar afwezigheid weer terug in de Dakar Rally en doet dat samen met de ervaren navigator Rob van Pelt aan zijn zijde. Tot slot rijdt ook Henri van Steenbergen weer mee. Onze landgenoot gaat na zijn debuut in 2018 voor een tweede deelname in de Dakar Rally.

SSV

Deze klasse groeit snel. Met zeven Nederlandse deelnemers scoren we als land ook het hoogste aantal deelnemers tot nu toe aan deze duurzame rallyklasse. Michiel Becx en Hans Weijs starten in de T3 klasse. Voormalig motorrijder Paul Spierings staat met de Can-Am T4 aan de start in de Dakar Rally. Gert-Jan van der Valk viel vorig jaar uit en hoopt in 2022 wel uit te rijden. Jan de Wit is nieuw, maar heeft met Serge Bruynkens een zeer ervaren navigator naast hem zitten.

André Thewessen rijdt samen met Stijn Bastings in de T4 klasse. Hierin komt ook het duo Jeffrey Otten en Nicky Zoontjens uit. Zij rijden – net als Thewessen/Bastings – in de Can-Am auto.

Vrachtwagens

Bij de vrachtwagens vinden we de grootste delegatie Nederlanders. Maar liefst vijftien trucks bedwingen de ruim 9000 kilometer door de woestenij van Saudi Arabië. Janus van Kasteren is de aanvoerder bij Team de Rooy. Martin van den Brink maakte de overstap van de MKR Renault naar Iveco terwijl Vick Versteijnen op het laatste moment is ingestapt bij De Rooy. Hij vervangt Hans Stacey. Mitchel van den Brink is derde troef, eveneens rijdend in een Iveco truck.

Gert Huzink is de vooruitgeschoven man in het Riwald Dakar Team, dat verder bestaat uit Pascal de Baar uit Twello. Beiden starten in een Renault truck.

Kees Koolen is in 2022 weer terug in zijn geliefde vrachtwagen en rijdt in een Iveco. Richard de Groot is de vijfde Iveco rijder in deze 2022 Dakar Rally. Vick Versteijnen, gaat met Teun van Dal en Randy Smits als zesde Iveco truck de zandduinen in.

Maurik van den Heuvel is de kopman bij het Zwolse Scania team. William de Groot bestuurt één van de twee Nederlandse DAF trucks in deze Rally. De andere DAF wordt bemand door Ben de Groot. Tot slot start Gerrit Zuurmond in zijn MAN aan deze 44e Dakar Rally.

Wanneer is de Dakar Rally 2022

De Dakar Rally 2022 bestaat uit twaalf etappes en eindigt op 14 januari 2022 met een 680 kilometer etappe van Bisha naar Jeddah. Dit is de plek waar op 1 januari ook de start plaatsvond. Volg de Dakar Rally en ander autosport nieuws vanaf de eerste rij via Sporttribune.nl: het online sportnieuws portaal!

Speel nu bij BetCity en ontvang een €20,- free bet! * Bonusvoorwaarden van toepassing. 18+

Relevante nieuwsberichten

speel bewust © Sporttribune.nl 2005 - 2024. Alle rechten voorbehouden.

Cookies

Wij respecteren uw privacy. Wij gebruiken enkel eenvoudige cookies voor de beste gebruikerservaring.

Meer informatie