Momenteel jij en 103 anderen op onze sporttribune
Advertentie

Sportkantine: Biniam Girmay wint als eerste Afrikaan een wielerklassieker!

Sportkantine: Biniam Girmay wint als eerste Afrikaan een wielerklassieker!

Veel mensen hebben deze zonnige zondag gebruikt om van de zon te genieten. Een ander groot deel zal aan de buis gekluisterd zitten als Max Verstappen zijn rondje rijdt tijdens de Grand Prix Saudi Arabië. Maar in de sportkantine van Sporttribune.nl wordt er onder het genot van 0.0 biertje vooral gepraat over Biniam Girmay. Wie? Biniam Girmay, onthoud die naam!

Wie is Biniam Girmay

Biniam Girmay Hailu rijdt voor een Belgische wielerploeg: Intermarché – Wanty – Gobert Matériaux. De in Eritrea geboren Girmay is 21 jaar en wordt volgende week (op 2 april) 22. In zijn geboorteland is wielrennen volkssport nummer één. Girmay werd dan ook al luid toegejuicht toen hij een zilveren medaille pakte op het WK voor beloften.

Dit seizoen maakte hij al indruk met diverse goede uitslagen. Zo werd hij vierde in de laatste rit van Parijs – Nice en kwam hij afgelopen vrijdag als vijfde over de streep in de grote Belgische voorjaarsklassieker E3 Saxo Bank.

Gent – Wevelgem 2022

Toch was er vanmorgen niemand die rekening hield met een overwinning van Girmay in Gent – Wevelgem 2022, ook Girmay zelf niet. Het koersverloop was echter perfect voor hem. De 21-jarige jongeling liet zich lange tijd meezuigen in de buik van het peloton en koos de juiste ontsnapping. Omdat achter hem ploeggenoten Alexander Kristoff en Pasqualon op het vinkentouw zaten hoefde hij niet vol gas mee te rijden in de kopgroep van vier. Jasper Stuyve, Christophe Laporte en Dries van Gestel knapte het leeuwenwerk op, al liet Girmay pas de teugels vieren op minder dan drie kilometer van de meet. Daarvoor had hij ook knap meegedraaid in het leidende kwartet.

De eindsprint werd er eentje van stervende zwanen. Stuyven kan normaal gesproken massasprints winnen en Laporte liet al eerder zien rap te zijn, maar na ruim 270 kilometer koers, drie keer de Kemmelberg en een constant hoog tempo is sprinten toch net even wat anders. Girmay ging als eerste aan, verraste de rest en kon zodoende juichen. Laporte kwam nog sterk op, maar de renner van het Nederlandse Jumbo-Visma kwam te laat.

Biniam Girmay eerste Afrikaan op bovenste treetje

Hoe indrukwekkend de sprintzege ook was en hoe zwaar Gent – Wevelgem 2022 ook moge zijn in de sportkantine werd na afloop maar over één ding gepraat: Biniam Girmay is de eerste Afrikaanse winnaar van deze Belgische wielerklassieker en daarmee schrijft hij wielerhistorie!

Mannen in lycra, voetbalfans die normaal alleen de Tour volgen en zelfs Formule 1 die alleen wedstrijden volgen waarin er met een motor gereden wordt spreken met respect en bewondering over Girmay. Een nieuwe ster aan het wielerfirmament. Is er op 27 maart 2022 een nieuwe wereld geopend voor Afrika en voor de wielersport? In de sportkantine worden de laatste druppels alcoholvrij bier weggedronken en met de mededeling dat het ook zomaar zou kunnen dat dit een eendagsvlieg is, wordt het antwoord op die vraag de toekomst ingestuurd.

Speel nu bij BetCity en ontvang een €20,- free bet! * Bonusvoorwaarden van toepassing. 18+

Relevante nieuwsberichten

speel bewust © Sporttribune.nl 2005 - 2024. Alle rechten voorbehouden.

Cookies

Wij respecteren uw privacy. Wij gebruiken enkel eenvoudige cookies voor de beste gebruikerservaring.

Meer informatie