Momenteel jij en 61 anderen op onze sporttribune
Advertentie

Voetballen in je eigen bubbel. Ja, letterlijk.

Voetballen in je eigen bubbel. Ja, letterlijk.

Het lijkt misschien een sport die door astronauten wordt gespeeld. Of misschien een grap met noppenfolie dat net iets te ver is gegaan. Maar bubbelvoetbal is een echte sport met duizenden spelers over de hele wereld die zich vastbinden in grote plastic ballen. Vervolgens schoppen als een wilde om zich heen, botsen gewichtloos tegen elkaar aan en vallen vrolijk naar beneden of stuiteren in het rond.

 

Bubbelvoetbal begon in eerste instantie voor de grap. Zo werd de sport in 2011 in Noorwegen uitgevonden door een paar komieken. Maar de in eerste instantie voor lol bedachte sport trok toch behoorlijk de aandacht. Zo werd de hier onderstaande video uit 2014 van een bubbelvoetbal wedstrijd een regelrechte internet-hit. Deze wedstrijd ging viraal, bracht miljoenenviews en zorgde er zelfs voor dat mensen het daadwerkelijk serieus gingen nemen.

 

 

“Het ding over bubbelvoetbal is dat het gewoon belachelijk leuk is, hoe dom ook”, zegt Jake Sibley uit San Diego. Hij is één van de mede-oprichters van de Amerikaanse Bubble Soccer Association (USBSA). “Het brengt spelers terug naar hun kindertijd, toen ze konden rennen, spelen en vallen zonder gewond te raken. Bubble voetbal geeft je die vrijheid meteen weer. Als een stel volwassen mannen of vrouwen, giechelend of soms gillend van plezier rondrennen.”

Bubble-voetbalwedstrijden hebben meestal in totaal vier kwartieren van vijf minuten. Doelpunten worden gemaakt door de bal in het doel van de tegenstander te trappen. De spelers zijn verpakt in persoonlijke beschermende bubbels waardoor ze kunnen schudden, tackelen en rollen zonder zich te bezeren. Zoals je zou verwachten, zijn de regels behoorlijk rekbaar en variëren ze van competitie tot competitie. Alles kan bij bubbelvoetbal.

Bij een bubbelvoetbal-evenement dat Sibley organiseert in San Diego is het niet toegestaan ​​iemand tegen het lijf te lopen als de speler al op de grond is. Je zult ook het fluitsignaal moeten gehoorzamen en niet te ruw worden – een subjectieve regel, geeft hij toe. Ondertussen kun je in de Chicago League een speler niet van achteren stoten.

 

Een kwartier lijkt misschien erg kort, maar dit is in de praktijk een vrij intense sport. “Je draagt een zeepbel van 15 tot 25 pond [6,8 tot 11 kilogram], die de grond raakt, andere spelers raakt en weer opstaat. Het is erg cardiovasculair, erg vermoeiend”, zegt Randy Carlson, de andere mede-oprichter van de USBSA. Randy zit met zijn ‘Bubble Soccer team’ gevestigd in Chicago. En later er nog aan toe: “Om nog maar te zwijgen, het wordt heet in dat plastic pak!”

“Ik ben in San Diego, waar we de hele tijd Amerikaanse mariniers dienen”, “Die jongens spelen nog geen vijf minuten bubbelvoetbal en ze hebben serieus pauze nodig.”

Zelf bubbelvoetbal uitproberen?

Voor bubbelvoetbal heb je ruimte nodig, dus een grote locatie is gewenst. Het spel kan – met de nadruk op kan – zowel binnenshuis als op een voetbalveld worden gespeeld. Uiteraard dien je over een grote sporthal te beschikken, wil je bubbelvoetbal naar alle beleving en vrijheidsruimte kunnen doen.

Ook in Nederland heb je bubbelvoetbalbedrijven waarbij de bubbels en attributen gehuurd kunnen worden. Nu alleen nog een scheidsrechter zien te vinden en daarmee samen de spelregels als ‘lokale’ partij overeenkomen en je bent ‘ready to go’ om je professionele bubbelvoetbal loopbaan te beginnen. Een beetje handige jongen of meisje hoeft overigens helemaal niets te huren en kan ook zijn eigen bubbelvoetbalkit bestellen via o.a. Amazon. De prijzen variëren daarin trouwens behoorlijk. Waar je voor een kindermaatje al snel met €50 wegkomt, betaal je voor volwassenen flink meer en wordt het al snel een uit de hand gelopen hobby. Zo gaan sommige bubbelvoetbal-sets voor volwassen richting de €1500. Hier krijg je dan negen volwassen bubbels voor terug, dus jouw bubbel team is helemaal ready. Ach, ja. Je moet er wat voor over hebben natuurlijk!

…of start gelijk een bubbelvoetbal bond Nederland!

Wil je Ben je echt helemaal verkocht en verknocht aan deze nieuwe variant van het voetbal en ben je van plan bubbelvoetbal echt serieus op de kaart zetten in Nederland? Start een bubbelvoetbal competitie onder leiding van bijvoorbeeld de “Bubbelvoetbal Bond Nederland”. De BBN zogezegd en daarmee bubbelvoetbal professioneel op de kaart. Met verschillende teams in het land gaan jullie de strijd aan op het aller hoogste niveau. In Zwolle zijn ze zo te zien al aardig opdreef met Bubble Soccer Zwolle. Bubbel er maar goed op los en we kijken over 5 jaar nog eens hoe het ervoor staat met deze fascinerende sport!

Speel nu bij BetCity en ontvang een €20,- free bet! * Bonusvoorwaarden van toepassing. 18+

Relevante nieuwsberichten

speel bewust © Sporttribune.nl 2005 - 2024. Alle rechten voorbehouden.

Cookies

Wij respecteren uw privacy. Wij gebruiken enkel eenvoudige cookies voor de beste gebruikerservaring.

Meer informatie