Momenteel jij en 107 anderen op onze sporttribune
Advertentie

Wielrennen: Luik – Bastenaken – Luik

Wielrennen: Luik – Bastenaken – Luik

In de Belgische Ardennen wordt op zondag 24 april de 108e editie van de wielerklassieker Luik – Bastenaken – Luik gereden. Het wielerpeloton bedwingt tijdens deze voorjaarsklassieker diverse steile klimmetjes die de Ardennen zo typeren. Wie wint deze editie van Liege – Bastogne – Liege 2022? Sporttribune blikt vooruit.

Historie Luik – Bastenaken – Luik

Luik – Bastenaken – Luik is één van de oudste wielerkoersen ter wereld. De allereerste editie werd al in 1892 verreden. Na drie jaar winst op rij voor de Belg Léon Houa verdween de koers na 1894 een tijdje van de kalender. In 1908 keerde hij weer terug en zou nooit meer verdwijnen.

Nederlands succes valt er nauwelijks te vieren in deze wielerwedstrijd. Waar onze landgenoten in de wielerhistorie in andere koersen succes op succes stapelen, zijn er in de lange geschiedenis van Liege – Bastogne – Liege slechts vier Nederlanders in geslaagd deze klassieker te winnen. Ab Geldermans was in 1960 de eerste, Wout Poels (ook komende zondag aan het vertrek) in 2016 de laatste.

Favorieten: Wout van Aert topfavoriet

Voor de editie van dit jaar zijn er enkele topfavorieten. De Belg Wout Van Aert, rijdend voor het Nederlandse Jumbo Visma team, is de grootste kandidaat om te winnen in Luik. Van Aert zou daarmee de eerste Belgische winnaar zijn sinds Philippe Gilbert in 2011 (!) de zege greep.

Titelverdediger Tadej Pogacar

Ook de winnaar van vorig jaar Tadej Pogacar staat weer aan het vertrek. De Sloveense tourwinnaar van 2020 en 2021 heeft een groot doel gemaakt van deze wedstrijd en behoort dus ook tot de favorieten. Naast Pogacar en Van Aert worden ook de namen van Alejandro Valverde, Dylan Teuns, Matej Mohoric en Julian Alaphilippe (regerend wereldkampioen) veelvuldig genoemd. Daarachter zit een pak outsiders op het vinkentouw, waaronder de Nederlander Bauke Mollema, die ook altijd goed is in Luik.

Wanneer is Luik – Bastenaken – Luik 2022

De wielerklassieker Luik – Bastenaken – Luik wordt op zondag 24 april 2022 verreden. De wedstrijd vormt de afsluiting van het wielervoorjaar en gaat over 257,2 kilometer. Volg al het wielernieuws vanaf de eerste rij via Sporttribune.nl. Het online sportplatform waar je altijd eerste rang zit!

Speel nu bij BetCity en ontvang een €20,- free bet! * Bonusvoorwaarden van toepassing. 18+

Relevante nieuwsberichten

speel bewust © Sporttribune.nl 2005 - 2024. Alle rechten voorbehouden.

Cookies

Wij respecteren uw privacy. Wij gebruiken enkel eenvoudige cookies voor de beste gebruikerservaring.

Meer informatie