Momenteel jij en 75 anderen op onze sporttribune
Advertentie

NK Wielrennen: Mathieu van der Poel versus Tom Dumoulin

NK Wielrennen: Mathieu van der Poel versus Tom Dumoulin

Zondag 20 juni, exact een week voor de start van de Tour de France, wordt het Nederlands kampioenschap wielrennen op de weg verreden. Plaats van handeling is het Drentse Wijster, gelegen nabij Emmen. Mathieu van der Poel verdedigt zijn titel, die hij vorig jaar op hetzelfde parkoers bovenop de VAM-berg veroverde. Dit jaar doet er echter een ontketende Tom Dumoulin mee. Dumoulin greep woensdag al de titel in de tijdrit en behoort ook op dit NK Wielrennen tot de favorieten. 

Wie doen er allemaal mee aan het NK Wielrennen?

Het Nederlands kampioenschap wielrennen is altijd een bijzondere wedstrijd geweest. Waren er heel vroeger nog blokken van Post en Raas. De laatste decennia is het vooral Rabobank/Jumbo Visma dat de boventoon voert. Dit jaar lijkt dat echter voor het eerst iets anders uit te gaan pakken.

Natuurlijk komt Jumbo Visma ook dit keer met een sterk blok aan het vertrek. Met Dumoulin als kopstuk en met sterke mannen als Koen Bouwman, Pascal Eenkhoorn en Sam Oomen. Maar de concurrentie is dit jaar wellicht groter dan ooit. En dat terwijl Bauke Mollema, Wilco Kelderman en Wout Poels nog niet eens meedoen aan dit NK wielrennen 2021.

Top favorieten NK Wielrennen 2021

De grootste kanshebber om Jumbo Visma af te troeven is titelhouder Mathieu van der Poel. Hij krijgt zondag met Oscar Riesebeek en zijn broer David van der Poel twee oersterke helpers mee. Ook Team DSM komt met een sterk team aan het vertrek. Nils Eekhoff en Joris Nieuwenhuis toonden zich afgelopen weken al meerdere malen sterk in de wat kleinere koersen en kunnen dat wellicht op het NK verzilveren met een hoofdprijs. Als derde en vierde man komen namens Team DSM Cees Bol en Martijn Tusveld naar Wijster.

En dan hebben we nog Intermarche Wanty Groupe Gobert. De Belgische formatie, maar met liefst zes landgenoten in de ploeg. Danny en Boy van Poppel als bekendste broers, maar bijvoorbeeld ook Giro-etappe winnaar Taco van der Hoorn en de altijd sterk koersende Corné van Kessel. Ook de ervaren Wesley Kreder en Maurits Lammertink zijn namens de Waalse ploeg van de partij zondag.

Ide Schelling, Fabio Jakobsen en Niki Terpstra

Bij de eenlingen is het vooral uitkijken naar Ide Schelling. De renner van BORA Hansgrohe maakt volgende week zijn debuut in de Tour de France en dankt die selectie aan een uitstekende vorm. Ook Fabio Jakobsen (Nederlands kampioen in 2018) en Niki Terpstra (Nederlands kampioen in 2015) doen mee aan het NK Wielrennen 2021.

Parkoers NK Wielrennen 2021

Op dit NK Wielrennen 2021 werkt het profpeloton maar liefst 27 ronden van telkens 7,3 kilometer op en rond de Col du VAM af. Die klim is kort maar supersteil. Op de Col du VAM stijgt het wegdek in 500 meter met 7% en komen de renners onderweg stukken tegen die 24% stijgen. De laatste 160 meter gaan ook nog eens over kasseien. De gemiddelde stijging van die kasseistrook is trouwens 15%.

Iedere ronde begint namelijk met een kort en venijnig klimmetje van 200 meter (maximaal 12 procent). Dat betekent dat dit Nederlands kampioenschap wielrennen in totaal 54 klimmetjes bevat, in totaal bijna even veel hoogtemeters dan in een flinke heuveletappe in de Tour. Het zit er dik in dat de NK-wegrace een afvalrace wordt waarin Mathieu van der Poel de dirigent is die bepaalt wanneer de koers hard wordt gemaakt. Jumbo Visma zal echter graag dat stokje van hem over nemen, door één van één de aanval te kiezen.

Live verslag

Het NK Wielrennen is zondag 20 juni live te volgen voor Studio Sport op NPO1, aanvang 14:30 uur (dit kan omdat het EK voetbal vandaag geen middagduel kent) en via NOS.nl. Wil je niks missen van het Nederlandse wielernieuws? Check dan de berichten over wielrennen op Sporttribune.nl en volg de koers vanaf de eerste rij!

Speel nu bij BetCity en ontvang een €20,- free bet! * Bonusvoorwaarden van toepassing. 18+

Relevante nieuwsberichten

speel bewust © Sporttribune.nl 2005 - 2024. Alle rechten voorbehouden.

Cookies

Wij respecteren uw privacy. Wij gebruiken enkel eenvoudige cookies voor de beste gebruikerservaring.

Meer informatie