Momenteel jij en 65 anderen op onze sporttribune
Advertentie

Wielrennen: Ronde van Baskenland

Wielrennen: Ronde van Baskenland

Deze week wordt de Ronde van Baskenland 2021 verreden. Deze zesdaagse wielerwedstrijd in de Spaanse deelstaat kan rekenen op een zeer sterk deelnemersveld met de nummers één en twee van de Tour de France 2020: Tadej Pogacar en Primoz Roglic (Jumbo Visma). Ook de Nederlanders Wilco Kelderman en Bauke Mollema behoren tot het peloton dat over de Baskische wegen koerst deze week. 

Ronde van Baskenland 2021

De Ronde van Baskenland 2021 heeft een wat atypisch etappeschema. Op de eerste dag werden er direct al flinke tijdsverschillen genoteerd bij de individuele tijdrit. Roglic sloeg zijn slag en won die rit tegen de klok. Vele grote namen zagen daar een goed klassement al in duigen vallen. Zo moest Alejandro Valverde en Richard Carapaz (Giro-winnaar 2019) al 0:43 seconden toegeven op de kopman van de Nederlandse WorldTour formatie.

Ook Mikel Landa likte zijn wonden met een tijdrit waarin hij 0:49 seconden moest prijsgeven op Roglic. Bauke Mollema moest zelfs 1 minuut en 25 seconden toegeven. Onze landgenoot richt zich in de komende ritten op dagzeges.

Kelderman deed wel goede zaken in de openingstijdrit. Hij werd elfde op slechts 0:36 seconden. Hiermee was hij niet de beste Nederlander. Zijn ploeggenoot Ide Schelling eindigde als achtste en dat was ook voor hemzelf een verrassing: “Na de Ronde van Catalonië heb ik het zo rustig mogelijk gedaan, dus ik stond vandaag behoorlijk fris aan de start.

Schelling: “Eerste tijdrit vol gas”

“Het parcours beviel me erg goed, met de twee beklimmingen en de lange afdaling, maar ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat ik zo’n resultaat zou behalen. Vandaag was de eerste keer dat ik echt vol gas reed in de individuele tijdrit, en het is natuurlijk fijn om beloond te worden met een top-10 finish”, aldus Ide Schelling op de website van zijn ploeg.

Ambities Kelderman Ronde van Baskenland 2021

De kopman van Schelling is nog steeds Kelderman. De geboren Barnevelder kreeg in de tweede rit te maken met tegenslag: hij viel en raakt licht geblesseerd. Desondanks steeg hij in het klassement naar een negende plaats en hij toonde toen nog altijd ambities voor een goed eindklassement. Wellicht kan hij nog stijgen de komende dagen? Kelderman: “Ik ben heel blij met hoe mijn herstel gaat na mijn ongeluk aan het Gardameer. Het gaat veel beter dan verwacht tot nu toe!”

Etappeschema Ronde van Baskenland 2021

In de resterende ritten zal er telkens flink geklommen moeten worden. Het zwaartepunt ligt in de laatste rit, alweer een bevestiging van de atypische route die de renners deze week afleggen. In de 111,9 kilometer lange slotrit tussen Ondarroa en Arrate worden maar liefst zeven, typisch Baskische beklimmingen aangedaan.

Vanaf het begin worden de klimmersbenen getest met de Arribinieta (een 2,4 kilometer lange klim van gemiddeld 8,8%), de Elkorrieta (van 2,6 kilometer aan 6,7%) en de Azurki klim (5,4 kilometer van 7% gemiddeld).

Dan is het echter nog lang niet voorbij want al snel volgt de lange Elosua-Gorla (9,6 km aan 5,7%) voor de wielen. Daarna volgt namelijk al het volgende obstakel. En die is zo mogelijk nog moeilijker. De super steile Krabelin-klim kent stijgingspercentages tot 17 procent!

De finale van deze slotrit is ook zwaar. Want met nog twintig kilometer te rijden wordt de top van de Trabakua berg gerond. Dit is een opwarmertje voor de slotklim naar de Usartza, een beklimming van 4,5 km aan gemiddeld 8,8 procent. Hier zal het kaf van het koren worden gescheiden en zal bepaald worden wie deze 60e editie van de Ronde van Baskenland op zijn naam gaat schrijven.

Roglic, Pogacar of toch Kelderman?

Wordt het Jumbo Visma kopman Primoz Roglic of toch tourwinnaar Tadej Pogacar? Hoe ver gaat Kelderman raken en lukt het Mollema om nog een etappe te winnen? Volg het wielernieuws op Sporttribune.nl! Hier lees je alles over wielrennen en de Ronde van Baskenland.

Speel nu bij BetCity en ontvang een €20,- free bet! * Bonusvoorwaarden van toepassing. 18+

Relevante nieuwsberichten

speel bewust © Sporttribune.nl 2005 - 2024. Alle rechten voorbehouden.

Cookies

Wij respecteren uw privacy. Wij gebruiken enkel eenvoudige cookies voor de beste gebruikerservaring.

Meer informatie