Momenteel jij en 67 anderen op onze sporttribune
Advertentie

2007 wordt het jaar van de streaker

2007 wordt het jaar van de streaker

Wordt 2007 het jaar van de streaker? Deskundigen op dit gebied hopen het van harte. Streaken is namelijk niet zozeer ‘uit’, maar we zien het te weinig op de hedendaagse sportvelden. Natuurlijk, elk WK is er wel eentje te zien, maar dat is veel te weinig. Dit jaar hebben we geen voetbaltoernooi en ook geen Olympische Spelen, dus moeten de streakers toeslaan op andere evenementen. “Een extra motivatie”, aldus deskundige dr. Frans Boersma.

Toegegeven, het wordt de streaker tegenwoordig niet makkelijk gemaakt. De veiligheidsmaatregelen zijn verscherpt en rond een aardige voetbalwedstrijd staan talloze suppoosten. Toch zegt dat niet alles, want afgelopen zomer konden we nog een malloot ontdekken die over het veld rende tijdens het WK. Jammer was alleen dat hij geen streaker was, maar een gestoorde fan. En daar houdt niemand van!

Er zijn beroepsstreakers, zoals Mark Robers. Hij heeft in zijn leven nu al tweehonderdzeventig keer gestreakt en dat is niet zomaar iets! Opvallend is dat hij is begonnen doordat hij ooit een vrouw zag streaken tijdens een voetbalwedstrijd. Copieergedrag dus. “Wij hopen dan ook dat streakers andere mensen aanzetten tot streaken”, aldus Boersma. Mark Roberts is vaak op tv gekomen, het is dan ook niet verwonderlijk dat hij hier op kickt. Een streaker zoekt aandacht. Het liefste zoveel mogelijk mensen die hem bekijken. Daarom moet je ook in actie komen als de tvcamera’s aanstaan. Dat streaken niet alleen een inspiratie is voor andere streakers, maar ook voor reclamemakers bewees Michael O’Brien in 1974. Tijdens een rugbywedstrijd rende hij naakt over het veld en een agent greep hem in zijn spreekwoordelijke kraag. Het was die dag koud en daardoor bedekte de agent bepaalde lichaamsdelen met zijn bolhoed. “Het was een koude dag”, zei de agent achteraf, “en hij had niets om trots op te zijn.”

Belangrijk is dat streakers niet alles zo maar kunnen maken. “Bloot door een stadion rennen is natuurlijk niet fatsoenlijk, maar iedereen weet dat het een grap betreft”, legt Boersma uit. “Het moet niet te gek worden en wij prefereren dan ook dat enkele lichaamsdelen worden bedekt.” Volgens de kenner gaat het er niet om dat mannen zien wat ze zien willen, maar om het grappengehalte. Als een man streakt, wat in de meerderheid van de gevallen zo is, maakt het minder uit hoe hij gekleed gaat. “De cameraman gaat toch niet inzoomen op zijn edele delen.”

Wat zijn nog meer belangrijke dingen waar de streaker aan moet denken? “Kijk waar de meeste mensen naar kijken, ga dus niet streaken tijdens een amateurwedstrijd hockey bijvoorbeeld.” De deskundige kijkt opeens heel serieus: “Bovendien is het niet gebruikelijk om dat te doen bij een luxere sport, doe het bij plattere sporten, want daar kunnen de fans het meer waarderen.” Als het aan dr. Boersma ligt, is streaken een sport, die serieus moet worden genomen in de maatschappij. Normen en waarden zijn heel erg belangrijk, zeker in een jaar waarin ChristenUnie de baas wordt. “Mark Roberts doneert bij elke streak geld aan het goede doel, fans kunnen ook storten via zijn website”, aldus de streakexpert die het maatschappelijk belang nog eens benadrukt.

Op geenstijl.nl was een filmpje te vinden van een streakende dame, op een schaatsbaan. Een prima initiatief, zo lijkt het, maar de streakerexpert is het daar niet mee eens: “Ten eerste was de dame helemaal naakt, op een paar schaatsen na, en dat is niet netjes tegenover de jongere kijker én het evenement werd niet door professionele camera’s gecoverd, jammer.” Dr. Frans Boersma hoopt dan ook dat deze dame in de herkansing gaat bij het professionele schaatsen en zich dan houdt aan de eisen. Let dus goed op tijdens de schaatswedstrijden in Hamar…

Relevante nieuwsberichten

speel bewust © Sporttribune.nl 2005 - 2024. Alle rechten voorbehouden.

Cookies

Wij respecteren uw privacy. Wij gebruiken enkel eenvoudige cookies voor de beste gebruikerservaring.

Meer informatie