Momenteel jij en 79 anderen op onze sporttribune
Advertentie

Giro d’Italia 2021: Dylan Groenewegen fietst weer

Giro d’Italia 2021: Dylan Groenewegen fietst weer

Team Jumbo Visma rijdt dit jaar de Ronde van Italië zonder echte kopman. Primoz Roglic, Steven Kruijswijk en Wout Van Aert richten zich op de Tour de France en de Ronde van Spanje. En dus is er ruimte voor sprinter Dylan Groenewegen. Hij werd op het laatste moment in de selectie gestopt, nadat een Amerikaanse renner van de ploeg moest afhaken. Dylan Groenewegen rijdt in de Giro zijn eerste wedstrijdkilometers sinds zijn schorsing. Wordt hij ooit nog de oude?

Dylan Groenewegen versus Fabio Jakobsen

De schorsing van Groenewegen werd hem door de Internationale Wielerunie (UCI) opgelegd nadat hij verantwoordelijk werd gehouden voor de valpartij van hem en Fabio Jakobsen in de Ronde van Polen 2020. Groenewegen mocht zich een half jaar lang niet op wielerwegen begeven waar wedstrijden werden gereden. Of die straf terecht, te lang of te kort is laat ik hier in het midden.

Zijn comeback volgde enkele weken nadat Jakobsen kon terugkeren als wielrenner. De sprinter van Deceuninck Quick – Step kreeg geen schorsing: hij was het slachtoffers. Een verbrijzeld aangezicht en meerdere (levensbedreigende) klachten hielden hem lange tijd in zijn greep. Na het laatste ziekenhuisbezoek klom Jakobsen direct weer op de fiets. Hij wilde koersen! Dat wilde Groenewegen aanvankelijk niet. Hij zei in gesprek met de NOS dat hij klaar was met de fiets en alles wat erbij hoort.

Jakobsen startte in de Ronde van Turkije en heeft inmiddels zijn eerste post-Polen valpartij ook alweer achter de rug. Mee sprinten voor de zege was er nog niet bij. Wel kon hij meejuichen toen ploeggenoot Mark Cavendish weer etappes ging winnen.

Toekomst Dylan Groenewegen

Juichen was er voor Groenewegen deze Giro nog niet bij. Hij was zelfs gelost uit het peloton op de dag de Taco van der Hoorn de eerste Nederlandse etappezege van deze Giro d’ Italia behaalde. Wordt Groenewegen ooit nog de man van weleer? Jakobsen lijkt in dat opzicht al verder dan de Jumbo Visma sprintbom.

Wellicht is er binnenkort ook wel geen plek meer voor de Amsterdammer in de ploeg. Met Sepp Kuss is er een extra klimmer bijgekomen en jong talent als David Dekker, Thomas Vinegaard en Gijs Leemreize kloppen op de deur. Kruijswijk, Roglic, Van Aert, Kuss, Dekker aangevuld met Mike Teunissen, Vinegaard, Affini, Tobia Foss en Pascal Eenkhoorn zij lijken allemaal Groenewegen voorbij te zijn gereden in die zes maanden gedwongen rust voor de Nederlandse sprinter. In rit 2 van Giro werd Groenewegen nog vierde. Wellicht is dat zijn (nieuwe) plaats?

Nooit te vroeg afschrijven!

Of is dat een te vroege conclusie? Groenewegen start zonder wedstrijdkilometers aan deze Giro, moet vertrouwen krijgen in zichzelf en zijn sprintkwaliteiten. Misschien is er zelfs wel wat angst bij een massasprint? En vierde is dan toch helemaal niet slecht? Wellicht oogst Groenewegen in de Giro nog succes of gaat hij later dit jaar nog grootse dingen tonen. Laten we hem vooral niet afschrijven, maar dat voor hem ook de tijd gaat dringen: dat is een absolute zekerheid. Zijn vervanger (David Dekker) staat al klaar. Maar bovenal: laten we blij zijn dat Groenewegen én Jakobsen weer op de fiets zitten. Dit had ook heel anders af kunnen lopen.

Volg al het wielernieuws via Sporttribune.nl en kies het goede wiel bij Tribune Talk.

Relevante nieuwsberichten

speel bewust © Sporttribune.nl 2005 - 2024. Alle rechten voorbehouden.

Cookies

Wij respecteren uw privacy. Wij gebruiken enkel eenvoudige cookies voor de beste gebruikerservaring.

Meer informatie